Orvosi Kamara: 77% nem írja alá az új szerződést, 40% otthagyná a közellátást is

A Magyar Orvosi Kamara közzétette legfrissebb felmérését, amelyben 3 nap alatt közel 8.000 magyar orvos vett részt és az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt véleményezték. Szerintük az eredményből megállapítható, hogy ,,a törvény jelenlegi formája, egyeztetés nélkül meghozott elemei alkalmatlanok” arra, hogy a betegellátás egyszerre legyen tiszta, biztonságos és átlátható.

A felmérésben az orvosok 77 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a törvény jelen formája számára nem elfogadható. A közellátásban dolgozó orvosok több mint kétharmada névvel vállalta, hogy az új jogviszonyt nem fogja aláírni.  A közellátást elhagyni tervező orvosok 37,4% a magánegészségügyben kíván elhelyezkedni, a válaszadók több mint egyharmada pedig a szerződés aláírása helyett inkább az ország, vagy az ágazat elhagyását választaná. 

A kérdőív eredménye leplezetlenül mutatja be, hogy a magyar egészségügy eddig kizárólag az orvosok hivatásuk iránti elkötelezettsége és önkizsákmányolása miatt maradt működőképes. A magyar szakorvosok 52%-a kettő vagy több állásban dolgozik

Fotó: mok.hu

Az orvosok közel fele, 43 százaléka vállalkozóként is dolgozva teszi lehetővé a magyar betegek ellátását. A válaszadók hetede, 1143 orvos csak vállalkozóként dolgozik a magyar közegészségügyben, ezt a munkavégzést a törvény január 1-től nem teszi lehetővé.

Fotó: mok.hu

Emellett felszínre került az is, hogy a magyar orvosok 58 százaléka az Európai Uniós direktíva feletti 48 óra felett dolgozik, sőt,  20 százalékuk a törvény által engedett maximális 60 óra felett tartja lélegeztetőgépen a betegek ellátását. 

Fotó: mok.hu

Magánrendeléssel a szakorvosok 37 százaléka rendelkezik, a medián heti 6 óra, tehát nem ezt érinti elsősorban a törvény által kijelölt másodállás korlátozás, hanem a közegészségügyben kezelt betegek maradhatnak orvos nélkül.

Az egyik sarkalatos pont a másodállások korlátozása, ahol az orvosok enyhe többsége (54%)  látja indokoltnak az álláshalmozások jelenleginél határozottabb szabályzását, ugyanakkor szinte a teljes orvostársadalom (98.9%) a szabad munkavállalásnak törvényben garantált teret kíván hagyni.

Fotó: mok.hu

A Kamara konszenzusos törvénymódosítást vár többek között, hogy a másodállások vállalásának lehetőségét biztosítsák; eredeti, szakmai előmenetelt elismerő, későbbiekben értéktartást garantáló bértáblát vezessenek be; a szabadságok és végkielégítések mértéke ne legyen kedvezőtlenebb, mint a jelenlegi közalkalmazotti jogviszonyban; a hálapénznek újra kiskaput nyitó szabályozásokat ki kell venni (pl. nőgyógyászat).

Ha a módosítások nem valósulnak meg, a minta 77 százaléka, 5970 orvos nyilatkozott úgy, hogy nem írja alá az új jogviszonyt. 

Fotó: mok.hu

Legnagyobb részük, az orvosok 37.4%-a a magánegészségügybe tart, de 35.3% nyilatkozott úgy, hogy a szerződés aláírása helyett elhagyja az országot vagy az ágazatot.

Fotó: mok.hu

A magyar orvostársadalom a valódi egyeztetések lefolytatását és tisztességes eljárást vár. A törvény beterjesztése, az azóta eltelt időszakban az egyeztetések hiánya ahhoz vezetett, hogy a járványhelyzet közepén az orvostársadalom jelentős része nem bízik a Kormányban és elhagyni készül a közegészségügyet – összegez honlapján a Magyar Orvosi Kamara.

Közlésük szerint várják az egy hete elküldött kérdéseikre adott válaszokat és a hét végéig a törvénymódosítási javaslatokról szóló tárgyalás időpontjának kitűzését, a végrehajtási rendeletek előzetes ismertetését.

felmérésMagyar Orvosi Kamara