Országos tévévetélkedő bravúros győzelme emlékét őrzi a vásárhelyi Zalaegerszeg tér

Sosem hallottam róla, pedig tősgyökeres vásárhelyi vagyok? Nincs is ilyen tér a városban! – ilyen és ehhez kapcsolódó vélemények is rácsodálkoztak arra a múlt heti hírünkre, hogy a Zalaegerszeg téren rendezték a Kultúr-Teret. Pedig a Rárósi utca elején lévő tér egykoron a helybéliek szívét megdobogtató tévés vetélkedő után kapta meg nevét, s Zalaegerszegtől az oda telepített játszótérről. A képen: megtelt a tér a legutóbbi Kultúr-Tér rendezvényén.

Bár néhányan alaposan rácsodálkoztak, hogy létezik Zalaegerszeg tér Vásárhelyen, de tényleg van, mégpedig 1975 óta.

Annak, hogy az egyébként addig nevesincs zöldterületet miért nevezték el a dunántúli városról, az már Vásárhely várostörténete arany lapjaira tartozik.

Néhány a nem mocskolódó kommentek közül

A Magyar Televízió 1975-ben rendezte meg Két város vetélkedősorozatát, mely egyik március eleji műsorában a Zalaegerszeg nevében pécsi, míg Hódmezővásárhely nevében szegedi főiskolások mérkőztek egymással és nem sportban.

A Csongrád Megyei Hírlap 1975. március 9-i számában Jurányi Anna azt írta, hogy a Vásárhelyt képviselő csapat (Papp Zsuzsa, Keppler Anna, Kovács Ágnes, Varsányi Sára, Gulyás Irén, Szabó Zoltán és a csapatkapitány Golovich Lajos) fej-fej melletti küzdelemben győzött. Mint kiderült, a két csapat korábban titokban látogatást is tett a másik településen, hogy azt megismerjék ( a vásárhelyiek galambpostával küldték haza tapasztalataikat (telefon sem nagyon volt, az internetet és a mobiltelefont pedig fel sem találták még), a vásárhelyi tanács műszaki irodája pedig a vetélkedő előtt két hónappal elő is fizetett a Zalai Hírlapra.

A Vitray Tamás vezette tévévetélkedőben a vásárhelyi csapat a nem sokkal korábban elhunyt Németh László íróra emlékezett, megszólaltatták Németh József festőművészt, kibontották a Mónus-házban az égetőkemencét, de a versenyzők bemutatták a porcelán- és a mérleggyárat is egy-egy rögtönzött riportban, de volt divatbemutató a HÓDIKÖT termékeiből is. De a Bethlen gimnáziumban készült riport dr. Grezsa Ferenc igazgatóval és Mészáros Emmával.

A felszabadulás 30. évfordulója tiszteletére rendezett a városokat bemutatni szándékozó vetélkedősorozat hozadéka volt Vásárhelynek az a játszótér, melyet a zalaegerszegiek ajándékoztak a városnak. Dr. Csatordai Antal tanácselnök pedig azt mondta a megyei lapnak, hogy a játszóteret, ahol azt felállítják Zalagerszegről nevezik majd el. Így született meg majd 50 évvel ezelőtt a vásárhelyi Zalaegerszeg tér, a Rárósi utca, a Pásztor utca és a Károlyi utca közti zöldterületen.

De olvassa el alább Jurányi Anna korabeli írását:

Hódmezővásárhelykét vérostelevízióVásárhelyvásárhelyi hírekvetélkedőzalaegerszeg tét