Országos hőségriasztást adtak ki a hétfő és szerda közötti időszakra

Hétfőn nulla órától szerda éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére Müller Cecília az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A hőség, írják, különösen veszélyes a kisgyermekekre, az idősekre, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre – hangsúlyozták a közös közleményben. Arra kérik a teljes lakosságot – kiemelten a kockázati csoportba tartozókat -, hogy ennek figyelembevételével tervezzék jövő heti teendőiket.

11 és 15 óra között -ehetőleg ne tartózkodjon senki a napon, illetve a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen. A vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően; felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe! – hangsúlyozták.
Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. A szabadban dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen, áll a közleményben.

A nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért vezessenek óvatosan – fűzték hozzá.

A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, természetesen csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom, emelték ki. Csongrád-Csanádban azonban él ez a tilalom. Hozzáfűzték, a kerti zöldhulladékot ne égessük el; ha grillezünk, vagy bográcsozunk, a tüzet egyetlen percre se hagyjuk felügyelet nélkül.

Az Országos Meteorológia Szolgálat szerint a jövő hét elején 36-37 fokos csúcshőmérséklet is lehet.

hőséghőségriasztásMüller CecíliaOMSZ