Orosz-ukrán háború: Török Gábor szerint megosztottá válhatnak a Fidesz-szavazók

A kormánypárti véleményvezérek egy része kritika nélkül átveszi az orosz álláspontot, ugyanakkor a háború hírei és képei könnyen Putyin-ellenessé tehetik még azokat is, akik korábban támogatták Orbán Viktor 2010 utáni orosz-politikáját – erről írt bejegyzésében ma délelőtt a politikai elemző.

Török Gábor arra hívja fel a figyelmet, Orbán Viktor nem készült erre a forgatókönyvre: amikor egy hete Balatonfüreden a kormánypárti elit előtt elemezte a helyzetet, nem sorolta a kockázatok közé a háborút, információi szerint azt mondta, azt nem látja reálisnak. Most mégis bekövetkezett, és szerinte ami belpolitikailag igazán veszélyes a Fidesz számára, az a saját tábor reakciója. – Kulcskérdéssé válhat, hogy mit mond a miniszterelnök, de bármit is választ, mindkét elvárásnak nem felelhet meg. Nemzetközileg sem, de talán saját tábora előtt sem: a kések között táncoló páva könnyen megsérülhet – fogalmazott az elemző.

Orbán Viktor ma még csak annyit reagált, hogy ülésezik a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs, a részleteket pedig hamarosan közlik.

Márki-Zay Péter ma délelőtt bejelentette, az ellenzék csütörtökön este 7 órára tüntetést szervez az orosz agresszió ellen, Ukrajna területi integritása és az ukrajnai magyarok mellett az orosz nagykövetség épületénél, Budapesten. Információink szerint a tüntetés a miniszterelnök-jelölt mai, 17 órakor kezdődő makói lakossági fórumát nem befolyásolja, megtartják.

Márki-Zay PéterOroszországTörök GáborUkrajna