Orosz-ukrán háború: a NATO nem tartja elképzelhetetlennek, hogy az oroszok vegyi fegyvert vetnek be – Lviv-et bombázzák

Továbbra sem érkeznek jó hírek Ukrajnából. A háború már az ország északnyugati részéhez ért, mintegy 250 kilométerre a magyar határtól. A NATO főtitkára nem tartja elképzelhetetlennek az oroszok részéről vegyi fegyverek bevetését. Belarusz hullaházak állítólag tele vannak elhunyt orosz katonákkal. Több mint 3700 menekült érkezett szombaton vonattal Magyarországra.

Félő, hogy Oroszország vegyi fegyvereket is képes lenne bevetni a háború sújtotta Ukrajnában – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Welt am Sonntagnak adott interjújában. Szerinte egyébként abszurd az oroszok vádja, miszerint épp az oroszok vádolják Ukrajnát vegyi fegyverek amerikai segítséggel történő kifejlesztésével.

Stoltenberg szerint nagyon fontosak lesznek a következő napok, arra kérte egyben Putyint, hogy vessen véget a háborúnak, vonja vissza a katonáit, és a helyzetet rendezzék diplomáciai úton.

Robbanások hallatszottak a nyugat-ukrajnai Lviv (egykori Lemberg) közelében vasárnap, a kora reggeli órákban. A BBC-nek több szemtanú is beszámolt arról, hogy detonációkat hallott. Igor Zinkevics, a Városi Tanács képviselője azt mondta, a robbanásokat az ukrán légvédelmi rendszer okozta, vagyis az, hogy leszedték a közelítő orosz rakétákat. A Lvivi terület vezetése szerint az orosz hadsereg „legalább nyolc” rakétát lőtt ki a helyi katonai kiképzőközpontra, írja a HVG. Húszan haltak meg a javorivi kiképzőközpontot ért orosz légicsapásban, többen mint elsőre gondolták. Ezt a katasztrófavédelem egy helyi munkatársa mondta a Guardiannak. Hozzátette, hogy ez megerősített adat. A központ 22 kilométerre fekszik a lengyel határtól.

Egyes, egyelőre meg nem erősített híresztelések szerint belarusz halottasházak teltek meg elhunyt orosz katonákkal. Erről is a HVG írt.

Az viszont egészen bizonyos, hogy szombaton 3730 ember, köztük 1247 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság vasárnap a police.hu oldalon. A legtöbben információt kértek, írják, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 135 ember, köztük 80 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

háborúNATOorosz-ukrán háború