Óriásit küzdött Pylyp Akilov kedd este, sajnos ez nem volt elég a továbbjutáshoz

Pylyp Akilov ukrán származású ökölvívó magyar színekben lépett a ringbe kedden este a párizsi ötkarikás játékokon, nagyon nagyot küzdött, és bár az első menetet elvitte, végül pontozással kikapott az ukránok tokiói ezüstérmesétől, Olekszandr Hiznyaktól, ezzel kiesett a párizsi olimpia ökölvívótornájának negyedik versenynapján.

Nem csak fizikálisan, mentálisan is megterhelő lehetett Akimov számára az első olimpiai meccs, hiszen Hiznyakkal az orosz-ukrán háború kitörése előtt együtt készültek, csapattársak voltak.

Pylyp a háború elől kalandos úton menekült, végül Cserényi Csaba, vásárhelyi boxedző segítségével talált otthonra Hódmezővásárhelyen. A fiatal sportoló családja akkor menekült Magyarországra, amikor a szemük előtt rombolta porig házukat egy orosz bomba. Ha egy perccel korábban érnek haza, a romok maguk alá temetik őket. Egy szatyornyi cuccot és két kutyájukat tudták csak magukkal hozni.

Ma vásárhelyen mintegy 40 ukrán menekült talált átmeneti otthonra, sokan olyan helyről érkeztek, ami gyakorlatilag már nem létezik, ahol a háború megsemmisítette otthonaikat. Egy maroknyian közösen szurkoltak kedden este Pylypnek a Kossuth téri kivetítő előtt. Ott volt Pylyp nagymamája is, aki elmondta portálunknak, hogy hihetetlenül büszke unokájára, akinek nem lehetett egyszerű egykori csapattársával megküzdeni. Ettől függetlenül nagyon büszke 25 éves unokájára, aki előtt további gyönyörű sportsikerek állnak, ebben egészen biztos.

A kis csapat tagjai közül sokan nem tudták melyik „kezükbe harapjanak”, hiszen Pylyp ellenfele nemzetüket képviseli, így neki is szurkoltak.

Kettős érzés – mondta el Iulia, aki már egészen jól megtanult magyarul. Ő is – akárcsak Pylyp és családja, a háború elől menekült, és talált otthonra Hódmezővásárhelyen. „A szívem szakad meg, nagyon kettős érzés ez, mégiscsak két ukrán fiú csap össze. Nem így kellett volna történnie”– magyarázta.

A kis ukran csapatot elkísérték azok a vásárhelyi önkéntesek, akik 3 éve folyamatosan segítik őket, hogy együtt szurkoljanak „a mi Pylypünknek”.

Akilov PylypboxHódmezővásárhelyKossuth térolimpia