Óriási itthon a papírhiány, ezek a termékek is drágábbak lehetnek

Brutálisan nő a papír előállításához szükséges cellulóz ára, de globálisan akadozik a szállítás is. Ez nem csak a gyártóknak, de a kereskedőknek és végül a vásárlóknak is fejfájást okozhat. Ha a könyveknél még nem is kell áremelésre számítani, de egyes papírkereskedők már szűrik a megrendeléseket, vagy mennyiségi kvótákat vezettek be az ellátási gondok miatt – írja a Napi.hu.

Dr. Peller Katalin, a Nyomda- és Papíripari Szövetség ügyvezető igazgatója nyilatkozott a statisztikákról: Ha az elmúlt hónapok görbéit nézzük, elmondható, hogy a cellulóz áremelkedése szinte függőleges ívet ír le.

Nem lesznek drágábbak a könyvek amiatt, hogy komoly alapanyaghiányban szenvednek a könyvterjesztők, tudták meg a Lírától. Ugyanakkor készlethiány állhat fent. A karácsonyi szezonban bonyolítják le forgalmuk 80 százalékát, ha pedig ezek a problémák tartósan fennállnak akkor forgalomkieséssel kell számolniuk.A másik nagyon szignifikáns változás, hogy a konténerek árai négyszeresére nőttek. Míg az év elején 3 ezer, addig most már 12 ezer dollárt is elkérhetnek érte.

Az energiaárak növekedésével kapcsolatban Peller elmondta, a papírkereskedők az áremelkedésre úgy reagáltak, hogy azonnali hatállyal 200 dollárral növelték a pluszköltségeket. Belgiumban például ugyanezen a jogcímen szintén 150 dollárt tettek rá tonnánként az amúgy is borsos számokra.

A környezettudatosság jegyében ugyanis nagyobb fókusz van a papíralapú csomagolóanyagokon. A zöldségeket, a gyümölcsöket, és számos egyéb élelmiszert is egyre több gyártó már részben, vagy teljesen papírban értékesít – tette hozzá Peller Katalin.

Egyre gyakoribb például, hogy a megrendelésnél ki kell fizetni az ár egy részét, a másikat viszont a szállításkor azonnal, de az sem ritka már, hogy a gyártók allokációs és kvótarendszert vezetnek be.A megnövekedett költségeket azonban a nyomdák is tovább fogják hárítani a megrendelőkre, tehát rövid távon is növekedni fog a papíralapú nyomdai termékek ára. Peller szerint, a pályázatok és közbeszerzések esetén azok teljesítési határidejének megnövekedésére és persze a drágulásra is számítani kell.

áremelkedéskönyv