Orbánnak kifizetődik a sajtó feletti hatalom

Az ellenzék beleütközik a monopolizált tömegtájékoztatás falába – írja Magyarországról a Financial Times. A helyben.hu által készített lapszemléből az is kiderül, a lengyelek igencsak zokon vették Magyarországtól a Moszkva-barát politikát, ők viszont lassan kiérdemlik, hogy a Bizottság folyósítsa nekik a gazdaságélénkítő pénzeket. A világ tükrében – 2022. március 23.

FT

Orbán Viktor az eltelt 12 évben keményen kézbe kaparintotta szinte a teljes magyar sajtó irányítását és ez igencsak jól jön neki most, a választás előtt. Így neki áll a zászló, függetlenül a nagy oroszbarátságtól és a háborútól. Amúgy a hatalom közeli média nemigen feszegeti, hogy ki a felelős az invázióért.

Az ellenzék beleütközik a monopolizált tömegtájékoztatás falába. A közmédia, a baráti üzletemberek birtokában lévő szerkesztőségek, továbbá a KESMA egyaránt a hatalom szekerét tolja. Ugyanakkor a Gulyás Márton-féle Partizán részben a neten, részben pedig egy mozgó televízió stúdióval naponta 250 ezer emberhez jut el. A költségek felét kisadományokból állják, de segíti őket egy washingtoni alapítvány is.

Polyák Gábor, aki Márki-Zay Péter tanácsadója sajtó-ügyekben, nagy változásokat ígér, ha az ellenzék kerekedik felül az urnáknál. Ám aligha jön össze az ehhez szükséges kétharmad. De a szakértő szerint már az öntisztulást eredményez, ha az állam kivonul a médiapiacról.

https://www.ft.com/content/a6beb54a-a3f2-4a2c-b5c4-438139592edc?desktop=true&segmentId=d8d3e364-5197-20eb-17cf-2437841d178a#myft:notification:instant-email:content

FAZ

A magyar és a lengyel vezetés annyira jóban volt, hogy Orbán Viktor egyszer még azt is felvetette, ilyen alapon akár még együtt lophatnának lovat is. De ez már a múlt, mert a háború egy csapásra kiélezte a vitát az Oroszországhoz fűződő viszony ügyében. Az ellentétek szintjét mutatja, hogy pár napja elmaradt a két elnök találkozója – a legutóbbi varsói magyarázat szerint a járvány folytán. De itt inkább politikai betegség van a háttérben.

Orbánnak nem akaródzik néven nevezni a bűnöst, eszében sincs Putyint bírálni. Inkább azt pedzegette, hogy az ukránok az amerikaiak képviseletében harcolnak. Nem győzi ismételgetni, hogy az országnak ki kell maradnia a válságból, mert különben a kárpátaljai magyarokon csattan az ostor. Mindazonáltal megszavazta a szankciókat, de a Kijevnek küldött fegyverek legfeljebb csak kerülővel juthatnak célba. Az orosz propaganda ugyanakkor tökéletesen tisztában van azzal, hogy itt újabb lehetőség kínálkozik a nyugati egység megtörésére.

https://zeitung.faz.net/faz/politik/2022-03-23/755a375d21c3b3a8ec0ec51accd35948/?GEPC=s5

Handelsblatt

A német üzleti világ szócsöve óv attól, hogy a mostani súlyos válság idején a Bizottság beélesítse a jogállami mechanizmust, noha az aggályok változatlanul fennállnak mind a magyar, mind a lengyel demokrácia ügyében. Varsó azonban példát mutat azzal, ahogyan bánik a menekültekkel és nagy segítség volna számára, ha megnyílnának a koronaalap csapjai. Ám ahhoz az kellene, hogy a politika ne szóljon bele az igazságszolgáltatás dolgába.

Ám eközben a lengyel politika teljesen EU-barát vonalra állt rá az agresszió ügyében, szemben Orbánnal, aki még pár hete is Putyin színe elé járult. A korrupció ügyében pedig Magyarországon nincs semmi új a nap alatt. A lengyelek ellenben megérdemlik, hogy méltányolják jelenlegi szerepüket és e pillanatban ne állítsák őket pellengérre. Sőt, még a támogatás folyósításáról is szó lehet, ha lépéseket tesznek a Legfelsőbb Bíróság mellett működő Fegyelmi Kamara felszámolására.

https://www.handelsblatt.com/meinung/kolumnen/europa-kolumne/europa-kolumne-ein-rechtsstaatsverfahren-gegen-polen-wuerde-deplatziert-wirken/28184522.html

Time

Magyarország a maga útját járja, miközben az Európai Unió ritka egységet tanúsít Oroszországgal szemben. Orbán hallani sem akar arról, hogy a bojkott az olajra és a földgázra is vonatkozzon. Érvényben van a szerződés Paks 2-ről is. Azt reméli, hogy majd jól ellavírozik az ellentétes álláspontok között.

Hogy megint kihívja maga ellen Brüsszelt, az már visszaköszön. De ezúttal Varsó is kihátrált mögüle. Immár teljesen elszigetelődött. A tudósítás megszólaltatja Rényi Pál Dánielt, a 444.hu-tól, aki azt mondja, a miniszterelnök nem foglalkozik a nemzetközi következményekkel, számára egy valami fontos: a hatalom megtartása.

https://time.com/6159342/european-union-russia-hungary/

Economist

A nacionalista-populista Orbán Viktor számára a háború feladta a leckét, nem csak politikai, hanem gazdasági értelemben is. Hiszen a politikus idáig bezsebelte a Moszkvához fűződő szoros viszony anyagi előnyeit: olcsóbban kapott gázt és Oroszország egy vagyonnak megfelelő kölcsönt nyújt Paks 2-re. Egyébként a rendszeréről sokan úgy vélik, hogy az ugyanaz, mint amit Putyin csinál, csak puha változatban.

Úgy tűnik viszont, hogy a lengyeleknek kifizetődik a keményen Kreml-ellenes álláspont, mert alighanem enyhít az EU jogállami kifogásain. Ugyanakkor erősen valószínű, hogy szertefoszlik Moszkva-Budapest-Washington-tengely álma a szélsőjobb számára. Putyin a szankciók miatt már az eddigi apanázst sem tudja folyósítani a radikális tudományos műhelyeknek.

https://www.economist.com/europe/2022/03/21/the-invasion-of-ukraine-is-making-life-difficult-for-right-wing-populists?utm_content=article-link-4&etear=nl_today_4&utm_campaign=a.the-economist-today&utm_medium=email.internal-newsletter.np&utm_source=salesforce-marketing-cloud&utm_term=3/22/2022&utm_id=1097236

Wall Street Journal

Biden tegye lehetővé, hogy még 2-300 ezer ukrán menekült kapjon letelepedési engedélyt az Egyesült Államoknak, mert segítenie kell a kelet-európai frontállamokat, így Magyarországot és Lengyelországot, amely rogyadozik az emberáradat terhei alatt – sürgeti a vezércikk. Ezáltal ugyanis egyúttal meglőné Putyin törekvését, mármint hogy újabb migránshullám kiváltásával Kijev ellen fordítsa Európát. Washington emberbaráti lépése egyúttal éles ellentétben állna az orosz barbársággal, amelynek része, hogy civileket bombáznak ki tömegesen otthonaikból.

https://www.wsj.com/articles/vladimir-putin-uses-refugees-as-a-weapon-joe-biden-ukraine-europe-11647983676?mod=Searchresults_pos1&page=1

FT

Vezércikk kiemeli, hogy mielőbb meg kell fékezni Putyin háborúját, mert az azzal fenyeget, hogy milliók fognak éhezni, sőt éhen halni a világban. Oroszország és Ukrajna ugyanis döntő hányaddal szerepel a globális gabonaexportban és akkor még ott van az orosz műtrágyaexport is. Ha ez a kettő leáll, márpedig nagyon efelé mutatnak a dolgok, akkor az ostor a 3. világon csattan.

Az igazi kiút persze az volna, ha megszűnne az oroszok kulcspozíciója nemzetközi búzakereskedelemben. Ennek érdekében a fejlett országoknak befektetésekkel kell segíteniük azokat az államokat, amelyek kellő pénz birtokában ki tudják váltani a kieső orosz mennyiséget. Mert ne feledjük: az Arab tavasz kiváltó oka az éhínség volt.

https://www.ft.com/content/2041e0b3-bd80-44c7-a463-6c617f0facdb

EUobserver

Kína szorult helyzetbe került, miután beállt Moszkva mögé a háborúban, csak most nem tudja, mitévő legyen, mert már látja, hogy a következmények őt is erősen sújtják. Miközben nyugodt nemzetközi környezetre volna szüksége a megcélzott fejlődés eléréséhez. Ám jelenlegi pozíciója megkérdőjelezi, hogy mennyire lehet számítani rá az olyan világméretű problémák megoldásában, mint az éghajlatváltozás.

Ráadásul Pekinget is megdöbbentette, milyen szélsebesen és páratlan kemény szankciókkal torolta meg a Nyugat az orosz inváziót. Hiszen idáig – Moszkvához hasonlóan – úgy gondolta a transz-atlanti térség államairól, hogy azok puhányok és dekadensek. Így a kínai vezetés nagyon nem örülhet annak, hogy egyébként még inkább nyerő helyzetbe kerül Oroszországgal szemben.

https://euobserver.com/opinion/154546

FAZ

Az amerikai Fox TV jobboldali ugyan, de mélypontot jelent számára, hogy nagy sztárja, Tucker Carlson (aki nem győzi dicsőíteni Orbán Viktor – a szerk. megj.) immár Putyinnak is nagy kedvence lett. Esti politikai showműsoraiból rendszeresen részleteket sugároz az állami kézben lévő Russia Today, miután nagyon sok mindenben egybevág a véleményvezér, illetve a Kreml álláspontja.

https://www.faz.net/aktuell/feuilleton/medien/fox-news-moderator-tucker-carlson-verbreitet-russlands-propaganda-17894951.html