Orbán Viktor zárt körben beszélt a terveiről

A miniszterelnök még az ünnepek előtt részt vett a Széll Kálmán Alapítvány karácsonyi vacsoráján, ahol átfogó előadást tartott arról, hogy miképpen képzeli el az előttünk álló évtized kihívásait és lehetőségeit. Ennek egy részét most megismerhetjük, ugyanis Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Mandineren foglalta ezt össze.

Az írás lényege, vagyis az Orbán Viktor által elmondottak szerint Magyarországnak reális esélye van kilépni a közepesen fejlett országok csapdájából, a legnagyobb stratégiai kihívás, hogy a gazdasági felzárkózás révén Közép-Európán belül regionális középhatalmi státuszt érjünk el.

Úgy véli, az ukrajnai háború egy hosszabb, a korábbi neoliberális világrendet kikezdő válságfolyamat részeként egyértelművé tette, hogy a jelenlegi nyugatközpontúság nem tartható fenn, mert a Nyugat kihívói megerősödtek. Válaszul az USA által vezetett Nyugat szakít a többiekkel, de ha visszaállnak a korábbi hidegháborús blokkok, Magyarország perifériára szorulhat és eljelentéktelenedhet. Ezért ki kell maradnunk a blokkosodásból, és az ,,összeköttetések fokozása” az érdekünk.

Szerinte az a magyar stratégia, hogy elkerüljük azt, hogy hazánk egy nagy nemzetközi blokk perifériája legyen; hogy a korábbi, spontán piaci folyamatokra alapuló szabadkereskedelmi modell anomáliái visszatérjenek; meg kell oldani az ellátási láncok sérülékenységének az enyhítését és el kell érni, hogy Magyarország csatlakozzon a gazdaságilag fejlett országok köréhez.

MagyarországOrbán BalázsOrbán Viktorstratégiatervezés