Orbán Viktor rájött a megoldásra: a háború helyett tárgyalások kellenek

Péntek reggel ismét a Kossuth Rádióban adott interjút a miniszterelnök. Sok újdonság nem hangzott el, a hallgatóságnak beszélt az ukrán háborúról, migrációról, az Európai Unióról.

Orbán Viktor kijelentette, hogy „két csoport van az ukrajnai háború ügyében az unióban: a többiek és mi.” Úgy tudja, ma az Európai Unió összes többi országa benne van a háborúban, azonban a konfliktust a fronton nem lehet elrendezni, tárgyalások kellenek egyezkedések, diplomácia, kontaktus.

Beszélt arról is, az ukrán elnök, Zelenszkij által elmondott terv „nem a mi győzelmi tervünk” és bár azt kívánja az ukránoknak, hogy legyen igazunk, ezzel a győzelmi tervvel nem lehet nyerni. Orbán Viktor meglátása szerint a német kancellárnak és a francia elnöknek még az amerikai színre lépés előtt tárgyalniuk kellene Oroszországgal.

Az Európai Néppártról kijelentette, szintet léptek, bejelentették a saját igényeiket, azt mondták, a régi magyar kormány menjen, a Tisza jöjjön, lépjenek be a háborúba, engedjék be a migránsokat, ahogy ezt már régóta szeretnék. Brüsszel ide küldött, helytartó kormányt szeretne Magyarországon.

A miniszterelnök feltette azt a kérdést: miért van az, hogy Magyarországon, amely messze nem a leggazdagabb ország az Európai Unióban, fizetik a családok a legkisebb díjat az áramért meg a gázért és általában a rezsiért. Pedig a többi uniós kormány „nyakig állnak a háborúban, miközben Magyarország a béke oldalán van.”

A kormányfő említette a nemzeti konzultációt is, amivel szerinte „megvetjük az új gazdaságpolitika fundamentumait” és „Magyarország ki fog lőni”. De ez csak akkor lehetséges, ha ehhez az emberektől a nemzeti konzultáción megfelelő mértékű felhatalmazást kap.

Európai UnióKossuth RádióMigrációOrbán Viktororosz-ukrán háború