Orbán Viktor EP-frakciója Elon Musknak adná az unió emberi jogi díját

A Patrióták Európáért képviselőcsoport Elon Musk milliárdos üzletembert jelöli idén a Szaharov-díjra. Az elismerést minden évben az Európai Parlament ítéli oda, elsősorban olyan embereknek, akik az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.
László András
, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője csütörtöki Facebook-bejegyzésében közölte, hogy a Patrióták Európáért képviselőcsoport Elon Muskot jelöli a Szaharov-díjra.

A politikus úgy látja, hogy az X tulajdonosa megérdemelné a díjat, mivel a közösségi oldalt egyedülállónak a szólásszabadság védelmében. „Az X-en található közösségi feljegyzések utat mutatnak az átlátható, pontos tájékoztatás tekintetében” – fogalmazott.

A gondolatszabadságért járó Szaharov-díjat 1988-ban alapították, minden évben az Európai Parlament ítéli oda. Elsősorban olyan személyek vagy szervezetek kapják, akik valamilyen kiemelkedőt tettek az emberi jogokért és az alapvető szabadságjogok védelméért. A díj nevét Andrej Szaharov szovjet fizikusról, gondolkodóról. politikai menekültről kapta. 34 évvel ezelőtt a díjat első alkalommal Nelson Mandela kapta, 2022-ben az ukrán népnek, míg tavaly Mahszá Zsiná Amíni iráni kurd nőnek ítélték oda. 

Elon Muskemberi jogokPatrióták EurópáértSzaharov-díjszólásszabadság