Orbán Viktor: elérte Magyarországot a legmagasabb vízszint

„Tegnap éjjel, illetve ma hajnalban elérte Magyarországot az árhullám legmagasabb vízszintje, mely egy hét, nyolc nap alatt hagyhatja el Magyarországot” – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán reggel.

A kormányfő az árvízi védekezésről szóló sajtótájékoztatón jó hírrel is szolgált, ugyanis elmondása szerint az időjósok nem számolnak a következő hónapban újabb esőzésekkel és ha igazuk lesz, úgy a legmagasabb vízszint is már ismert. Orbán Viktor azt is hozzátette, hogy amikor a legmagasabb vízszint megérkezett Magyarországra, a védművek állták a próbát és az eddigiek alapján kijelenthető, hogy a jelenlegi legmagasabb vízszint alatta marad a 2013-as szintnek. Ez a miniszterelnök szerint ez a védekezés karakterét is meghatározza, hiszen nincs olyan feladat, amivel korábban ne sikerült volna megbírkózni.

A miniszterelnök vázolta, hogy két árvízvédelmi rendszer létezik, egyes szakaszokért az állam, más szakaszokért pedig az önkormányzatok felelnek. Az állami szakaszokon már 100 százalékos a készültség, ahogy az önkormányzati szakaszok többségén is. A két védelmi rendszer összehangolása az operatív törzs feladata, így annak ülésén Karácsony Gergely főpolgármester is részt vett, de rajta kívül jelen volt Pintér Sándor belügyminiszter és Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője is.

Budapesten előreláthatólag szombat délután-este 846 centiméter magasan fog állni a Duna. 2013-nál 891 centiméter volt a valaha mért legmagasabb vízszint.

árvízvédelemKarácsony GergelyLáng IstvánOrbán ViktorPintér Sándorsajtótájékoztatóvízszint