Orbán Viktor: Egyelőre nem lesz szigorítás

Orbán Viktor a Hír Tv-nek adott interjút.

A kórházi ágyak biztosítása a kulcskérdés. Egyelőre nem kell műtéteket halasztani – mondta. Tavasszal a járványügyi szakemberek 1-1,5 hétre látnak előre, most már 3 hétre előre mernek nyilatkozni. A következő három hétben nem várható olyan nagyarányú változás, ami miatt le kellene mondani az ütemezett beavatkozásokat.

A kórházakat sorolták be több lépcsőbe. Ha az első lépcsős kórházakban elfogynak az ágyak, bevonnak több intézményt. Gyakran van úgy, hogy egy kórházba vezényelni kell ápolónőket és orvosokat. Ezt is meghallgatták, ez a legkényelmetlenebb helyzet. A vezényeltek száma nem érte el az összes ápolónő és orvosok 1 százalékát.

A mindennapokat érintő szigorításra egyelőre nem kell számítani, a nemzeti konzultációban kialakult közvélekedés jó alapot ad a döntésekhez – mondta. „Az ország működik és közben védekezünk, ez az irány.” – idézett az interjúból a hvg.hu.

Orbán szerint a béremelés papíron meg tudja állítani az orvosok kivándorlását. Befogadó hangulatú kórházakat kell létrehozni, legyenek tisztességes bér és szakmai előmeneteli lehetőség. Ezek együtt hozzák létre az ember fejében a döntést, hogy megy vagy marad.

10-11 különböző jogviszonyformában alkalmazzák az orvosokat, ennek különböző bérkövetkezményei vannak, halálbiztos számot nem tud mondani arra, mennyibe kerül az emelés. 100-200 milliárdos összeggel kalkulálnak, a pénzügyminiszter jóváhagyta az előterjesztést. Betű és szám szerint az orvosi kamara javaslatát vették figyelembe, Varga Mihály pedig elfogadta azt -írják.

Orbán Viktor