Orbán Viktor Budapesten fogadta a NATO főtitkárát

A miniszterelnök Budapesten fogadta Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt szerda reggel. Orbán Viktor a találkozó után közölte, hogy sikeresen megállapodtak arról, hogy Magyarországnak nem kell részt vennie semmilyen, az ország területén kívüli katonai akcióban.

Orbán Viktor és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Budapesten találkozott szerda reggel, majd tanácskozásuk eredményét egy közös sajtótájékoztató keretében osztották meg a nyilvánossággal.

A miniszterelnök az újságírók előtt is kiemelte, hogy Magyarország teljesíti a NATO számára vállalt kötelezettségeit.

A találkozó egyik fő témája a szomszédos orosz-ukrán háború volt, amelyről – Orbán Viktor megfogalmazása szerint – a magyar kormány álláspontja eltér a „többiekétől”. Magyarország – katonai és gazdasági erejét figyelembe véve – önmagában nem képes arra, hogy a nagyobb NATO-tagállamok véleményét befolyásolja, ezért Orbán Viktor a főtitkárral abban állapodott meg, hogy Magyarország nem kíván blokkolni olyan döntéseket, amelyekben a többi ország egyetért, azonban „minden NATO-területen kívüli katonai akció a NATO szabályai alapján csak önkéntes lehet”, vagyis a magyar kormány nem kíván részt venni a NATO Ukrajnát támogató lépéseiben, de nem is fog gátat vetni a többség akaratának.

Jens Stoltenberg kiemelte, hogy Magyarország mindig megbecsült tagja volt a NATO-nak. Itt kitért a magyar katonák balkáni békefenntartó misszióira, illetve az ukrán menekültekkel való humanitárius bánásmódra is.

A főtitkár elmondása szerint Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy Magyarország nem kíván részt venni a NATO ukrajnai erőfeszítéseiben, amelyet Jens Stoltenberg elfogadott. Így hazánknak nem kötelező részt vennie sem katonai, sem pénzügyi értelemben a védelmi szövetség ukrajnai megmozdulásaiban.

Újságírói kérdésre Orbán Viktor elmondta: az ukrajnai akciókból való kimaradásra az egyik garanciát a magyar kormány, a másikat a NATO-főtitkár jelenti.

Jens Stoltenbergkatonai akcióNATOOrbán Viktororosz-ukrán háborúsajtótájékoztatótalálkozó