Orbán Viktor azonnali tűzszünetet kért Putyintól – Magyarország a legjobb hely Európában szerinte

Nemzetközi sajtótájékoztatója elején a magyar miniszterelnök azt mondta, hogy részt akarnak venni az Európai Unió jövőjéről szóló tárgyaláson, a NATO tagjai akarunk maradni, erősebb hadsereggel. A legfontosabb feladatnak jelenleg a békét nevezte, hogy olyan intézkedést ne vezessenek be, ami emeli a fogyasztói árakat. A kibontakozó gazdasági válság első számú okaként az EU szankciópolitikáját nevezte meg.

Orbán Viktor a háborúval kapcsolatban egy azonnali tűzszünetről való tárgyalást sürgetett, ami véleménye szerint első lépés a béke felé. Ennek helyszínének Orbán felajánlotta Budapestet.

Orbán azt is elmondta, Magyarország és Lengyelország Európa két legsikeresebb országa. Azt is elmondta, hogy véleménye szerint az ellenzék egy hatalom összefogás volt, csak ezt tartották szem előtt, a hatalom megszerzését, tartalom nélkül.

Egy újságírói kérdésre azt válaszolta, Magyarország kész az orosz gázért rubelben fizetni.

A Paks II. beruházásra vonatkozó kérdésre közvetlenül nem válaszolt Orbán, annyit mondott, hogy jelenleg az európai biztonsági rendszer újragondolása zajlik nemzetközi téren, amelyben nem lehet tudni Oroszország vagy Ukrajna. Azt is elmondta, az Oroszország politikája neki személy szerint 2008-ban változott meg, amikor egy bukaresti NATO-csúcson ott volt az asztalon Ukrajna és Grúzia felvételének a papírja, ám a nyugat ezt akkor nem tárgyalta, nem fogadta el. Ez tette számára nyilvánvalóvá asz akkor még nem erős tényező Oroszország szerepét.

Orbán egyébként agressziónak nevezte az orosz támadást, és elítéli a civilek elleni támadást. Azt mondta, az oroszok látják, hogy mi most ellentétes oldalon állunk, majdhogynem a nem barátságos ország kategóriájába tartozunk, és az a viszony, amit évek alatt felépítettek, most könnyen összedőlhet. Orbán Viktor azt is egyértelművé tette, hogy Magyarország nem szeretné az EU szankcióit kiterjeszteni Oroszországgal szemben a gáz, illetve energiaellátást illetően.

Magyarország a legjobb hely Európában. Ezt azoknak üzeni Orbán Viktor, akik azon gondolkodnak, hogy elmenjenek innen.

Orbán kitart Szijjártó Péter mellett, azt szeretné, hogy ő legyen továrra is a külügyekért felelős miniszter. Egyébként a miniszterelnök nem tervezi orosz diplomaták kiutasítását.

nemzetközi sajtótájékoztatóOrbán Viktororosz-ukrán háború