Orbán Viktor arról beszélt október 23-án, hogy közel állunk a világháborúhoz

Az elmúlt hetven évben nem álltunk ilyen közel a világháborúhoz – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti Millenáris szabadtéri színpadán az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulóján.

Orbán Viktor azzal kezdte, azok is itt vannak a megemlékezésen, akik egy hónappal ezelőtt megvédték Magyarországot az árvíztől. Mi, magyarok egy embert sem vesztettünk el és a károkat minimálisan tartottuk, bezzeg külföldön a katasztrófa 24 emberéletet követelt, a károk meghaladják a 10 milliárd eurót.

A miniszterelnök szerint a magyarok

,,nem tűrik el, hogy bármely felsőbbség belebeszéljen az életünkbe. De az összefogás törvényét betartjuk, mert összefogás nélkül nincs se biztonságunk, se szabadságunk”.

Ugyanis összefogás nélkül idegenek uralkodnak rajtunk. A kormányfő emlékeztetett: 1956 őszén azért lépett ki medréből a történelem, mert Magyarország nem tűrhette tovább a szovjet birodalmi elnyomást. A magyarokat pedig még soha, egyetlen megszállónak sem sikerült betörnie vagy megszelídítenie.

Rátérve a jelenre és az ukrajnai harcokra elmondta, az elkövetkező évben a történelmet kell a medrében tartani, mivel a szomszédban háború van.

Százezrek vesztek oda, az európai gazdaság tüdőlövést kapott, az árak az egekben, a gazdaság szenved, közben Ukrajnába öntik a pénzt, a befektetők Amerikába vándorolnak.

Az elmúlt hetven évben nem álltunk ilyen közel a világháborúhoz” – jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint ideje kimondani, az európai vezetők, a brüsszeli bürokraták és az amerikai demokraták egy reménytelen háborúba vezették a Nyugatot. Hiszen a győzelem reményében a konfliktusra úgy tekintenek, mint „a Nyugat háborúja Oroszország ellen”.

1956-os forradalom és szabadságharcmegemlékezésoktóber 23.Orbán Viktororosz-ukrán háborúvilágháború