Orbán Viktor: a konzultáció után jöhet a korlátozások óvatos kivezetése

Erről az Országgyűlés plenáris ülésén beszélt a miniszterelnök. Három nagy ügyön fog dolgozni a kormány, elmondása szerint.

Ezek az ügyek a következők lesznek:

  • végigviszik a tömeges oltást,
  • a konzultáció után fokozatosan, „kellő óvatosság mellett” ki fogják vezetni a korlátozásokat,
  • harmadrészt újra fogják indítani a gazdaságot.

A miniszterelnök reméli, hogy a járvány után az ország erősebb lesz, mint előtte volt.

Beszét arról is, hogy helyes volt a novemberi korlátozó intézkedéseket stabilan tartani, mivel elmondása szerint ahol lazítottak, mindenhol berobbant a harmadik hullám. Magyarországon is megállt a második hullám lefelé tartó szakasza. Azt mondta, a szakemberek szerint a ragályosabb vírusmutáció miatt ismét emelkedő tendencia jöhet, ezért szükség van az Országgyűléstől kapott felhatalmazás meghosszabbítására, és az eddigi szabályok szigorú és a következetes betartására.

Az újranyitás, és az újraindítás feltétele a vakcina, fűzte hozzá. Azt is elmondta, hogy a kínai és az orosz vakcina segítségével Magyarországon május végéig 3,5 millió emberrel többet tudnak beoltani, mint egy hasonló méretű EU-s ország, ami csak a nyugati vakcinákra támaszkodik.

A korlátozások feloldásáról egy új konzultációt fognak indítani, amely 7 kérdésből fog állni és amely a vakcinainfo.gov.hu oldalon lesz elérhető.

korlátozásokOrbán ViktorOrszággyűlés