Orbán szerint az utolsó baloldali párt is ott végzi majd, ahol 56 szelleme szerint végeznie kell

Válogatott közönség előtt, a sajtót kizárva, Facebookos közvetítésen keresztül mondta el október 23-i beszédét a miniszterelnök Veszprémben.

Orbán Viktor kijelentette: Magyarország minden városának és falujának megvan a maga 1956-ja. „És mindegyik szolgál valamilyen tanulsággal és mindegyik része a mi nagy, közös 56-os szabadságharcunknak” – tette hozzá.

Éppen ezért hibának tartja ha valaki 1956-ot csak a főváros forradalmának látja. ,,Ezért méltó és igazságos, hogy ma itt, Veszprémben hajtunk fejet az 56-os szabadságharcosok előtt”.

A pontos számok nem ismeretesek, úgy tartják, az utcai harcokban és sortüzekben mintegy 3 ezren estek el és 20 ezren sebesültek meg, a kommunista megtorlást pedig mintegy 200 embert küldött a halálba, 13 ezret pedig a börtönbe – jelentette ki Orbán Viktor.

A kormányfő kifejtette, a magyar lovagias nép, néha túlságosan is, ezért fordul elő velünk újra és újra, hogy azok fordulnak ellenünk, akiket védünk.

Akikkel 1989-ben szemben álltunk, azokat az 56-ban magyarok ellen elkövetett bűnök emelték hatalomba, ezért hatalmuk ingatag lábakon állt – emelte ki a kormányfő, hozzátéve, hogy nyilvánosan kellett eltemetniük az addig titkolt áldozatok földi maradványait. De amint eltemették testüket, kiszabadult a lelkük.

A miniszterelnök leszögezte, az MSZMP utódpártja már „mikroszkopikus méretű”, és az utolsó kommunisták menekülőútjaként szervezett utolsó baloldali párt is ott végzi majd, ahol 56 szelleme szerint végeznie kell.

Nekünk 89-ben csak az volt a dolgunk, hogy befejezzük, amit az 56-osok elkezdtek, csak annyi bátorságot kellett összegyűjteni, hogy rájuk kiáltsunk: a király meztelen

– hangsúlyozta.

1956kommunizmusmegemlékezésoktóber 23.Orbán ViktorVeszprém