Orbán szerint a megmentett életekben kell mérni a mostani védekezés sikerét

Nagy bejelentést nem tett a miniszterelnök a jó előre beharangozott mai M1-es „exkluzív” interjújában. Arról beszélt, a fertőzöttek száma magasabb lesz, de nem zárunk be újra, a védekezés sikerét a megmentett életekben kell mérni. Novák Katalin kap egy minisztériumot, Orbán szerint a kormány gondoskodik róla, hogy a családok életszínvonala ne csökkenjen.

Több lesz a fertőzött, a halálozások, illetve a megmentett életek száma az, ami a védekezés sikerét mutatja – erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök ma este az M1-en sugárzott interjújában. A svéd modellel való összevetésre azt mondta, az idősekre és a krónikus betegekre külön ügyelnek, ezért tiltották meg a látogatást a kórházakban és az idősotthonokban. Az iskolákat nem fogják bezárni, nem lesz online oktatás, elmondása szerint ha valahol lesz fertőzött, inkább az osztályt izolálják. Emellett mindenkit arra kért, tartsák be a maszkviselésre és távolságtartásra vonatkozó előírásokat.

Novák Katalin vezetésével létrehoznak egy családokért felelős tárca nélküli minisztériumot, elmondása szerint ennek a feladata, hogy gondoskodjon arról, hogy a családok életszínvonala ne csökkenjen. Elmondása szerint jól haladnak abban, hogy ígéretük szerint létrehozzanak annyi munkahelyet, amennyit „a vírus elvett”. Szerinte tavasszal egyébként több tízezer ember életét sikerült megmenteni. Az interjú során sokszor megismételte, hogy a cél, hogy „az ország működjön”, ennek kapcsán arról beszélt, a turizmus van nehéz helyzetben, kiváltképp Budapesten, ahol többnyire a külföldi turistákra építettek, ezért szerinte itt üzleti modellt kell váltani és erre a fővárosi önkormányzatnak kell költenie a rendelkezésére álló forrásokból.

A döntések meghozatalában nem áll egyedül, mellette van az az egymillió-nyolcszázezer ember, aki visszaküldte a nemzeti konzultációt – fejtette ki. Mint mondta, a magyar egészségügy felkészült arra, hogy a betegeket fogadja, szerinte senkinek nem kell majd szenvednie vagy meghalnia amiatt, mert nem tudják ellátni sehol. Beszélt arról is, ha valaki nem hord maszkot a boltban, akkor a vásárlót és az üzletet is megbüntetik, többszöri alkalom esetén be is zárhatják.

Azt mondta arra a riporteri kérdésre, nem kelt-e félelmet, hogy rendőrök tartatják be a kórházak látogatási tilalmát, hogy nem félelmet keltően kell ezeket a szabályokat kommunikálni, nem „az állam izmait” kell mutatni, de szükség esetén szankcionálni kell. Említette, hogy rendszeresen egyeztet az operatív törzzsel és a gazdasági operatív törzzsel, folyamatosan felmerülnek döntések, például, hogy a bárokat bezárják-e este tizenegykor.

A nemzetközi kritikákra Németország kapcsán úgy fogalmazott, hogy „nagy állam, nagy arc” és kifejtette, hogy szerinte a média sokszínűségében jobban állunk, mint a németek és a jogállam is kiállja a velük való összevetést.

Kiemelt kép: M1 – Híradó (YouTube)
Koronavírus-világjárvány (COVID-19)Orbán Viktor