Orbán szeretné, ha maradnának a hatósági árak

A gazdasági intézkedésekről is beszélt a miniszterelnök a Kossuth Rádióban ma reggel.

Orbán Viktor elmondta, hogy ha nem lenne még érvényben az élelmiszer- és a benzinárstop, 15-16 százalékos lenne az infláció a mostani 10 százalék helyett, a benzin litere pedig 700-900 forint között lenne az ársapka nélkül.

Reagált arra is, hogy Magyarország ellen akár kötelezettségszegési eljárás is indulhat a kettős benzinár miatt. Orbán azt mondta, van logika abban, amit az Európai Unió mond, de ez nem fekete-fehér történet. Úgy fogalmazott, békeidőben áldásos és helyes, hogy vannak egységes dolgok az unióban, de most nem normális, általános helyzet van, Brüsszel pedig messzebb van az ukrán határtól, mint Magyarország. ,,Próbálom meggyőzni őket arról, hogy értsék meg, ez egy rendkívüli helyzet, ami rendkívüli intézkedéseket követel meg, és ilyenkor szabad, sőt szerintem kötelező is eltérni. Nem tudjuk másképp megvédeni a magyarok érdekeit” – magyarázta. Hozzátette, hogy a háborús zónához közelebb eső országokban magasabb az infláció, ezért is van szükség ilyen intézkedésekre, az uniótól pedig azt kéri, hogy ezt lássák be.

Arra a kérdésre, hogy meghosszabbítják-e a július elsején lejáró benzin- és élelmiszerárstopot, azt válaszolta: körültekintően kell eljárni, nézni kell a számokat, a következményeket alaposan fel kell mérni. Kiemelte, hogy ,,sok okos, tekintélyes ember van a kormányban, akik a gazdasággal foglalkoznak„, az ő feladatuk hogy javaslatot tegyenek. „Én szeretném meghosszabbítani, de ehhez még konzultációk kellenek” – mondta, hozzátéve, hogy minden a háborún múlik.

A műsorban arról is beszélt, ,,vannak olyan üzleti körök, amelyek érdekeltek ebben a háborúban. Soros György szimbolizálja őket.

árstophatósági árKossuth RádióOrbán Viktor