Orbán: Magyarországon mindenki megválaszthatja az életformáját

A felnőttek maguk választhatják meg életformájukat, ám el kell ismerni a szülők azon jogát, hogy ők mondják meg, hogyan akarják nevelni gyermeküket, például olyan érzékeny kérdésben, mint a szexualitás – fogalmazott a miniszterelnök a Kossuth Rádióban péntek reggel.

Orbán Viktor elmondta, folytatódik az oltási akció, csütörtökön, pénteken és szombaton lehet időpontfoglalás nélkül felvenni az oltást a kórházi oltópontokon és a járásközponti szakrendelőkben. Kifejtette: az új variáns, az omikron minden orvosszakértő szerint gyengébb, mint az előző, a delta, de ez nem jelenti azt, hogy nem kellene védekeznünk. 

Beszélt arról is, a karantén hossza tíz napról hétre csökken, negatív teszttel pedig öt nap után elhagyható; február 15. után pedig már csak oltás alapján jár a védettségi igazolvány, a védettségi igazolványból tehát oltási igazolvány lesz.

A miniszterelnök kitért a hatósági áras élelmiszerekre. Ezeket október 15-ei szinten kell rögzíteni, az árukból mindig kell lenni a polcon, ezt ellenőrizni is fogják. Szerinte az alapvető élelmiszerek áfáját már levitték öt százalékra, azonban ezt a baloldal nem szavazta meg.

Érintette az ún. gyermekvédelmi népszavazást is. Azt mondta: lesznek támadások a családokat védő intézkedések miatt Brüsszelből, de ezeket ki tudják védeni, mert vannak európai jogszabályok, ,,amelyek a mi jogainkat is garantálják„, és az elmúlt időszakban, ,,tíz-egynéhány évben a magyarok bebizonyították, hogy nem vagyunk gyávák, nem száll inunkba a bátorságunk, kiállunk a gátra és megvédjük a saját érdekeinket; itt is ez lesz majd”.

Kossuth RádióOrbán Viktor