Orbán és Putyin a világ tükrében

Orbán Viktor próbált egyszerre hideget és meleget fújni a Putyinnal folytatott maratoni egyeztetés után, de erre a világsajtó nem volt vevő. A Helyben. hu nemzetközi sajtószemléje.

Reuters

Orbán Viktor kiállt Moszkvában a szankciók ellen, azt bizonygatta, hogy azok csak gátolják a kitűzött cél elérését. Ugyanakkor szerinte meg lehet állapodni Oroszországgal, és reményét fejezte ki, hogy ez sikerül is, akár heteken belül. Merthogy bármennyire is jelentősek az ellentétek, van mód azokat áthidalni. Tehát garantálni lehet Ukrajnában a békét, meg lehet felelni az orosz biztonsági igényeknek, de úgy, hogy ez a nyugati hatalmak számára is elfogadható legyen.

Az ötórás tárgyalás után megismételte, hogy a magyar gazdaság nagy árat fizetett az eddigi megtorló intézkedések miatt, mivel sokszor kiszorult az orosz piacról. Ám pont ezért ellenzi a további büntető lépéseket.

https://www.yahoo.com/finance/news/1-hungarys-orban-says-nato-181239732.html

FAZ

A német jobboldali lap azon tanakodik, nem született-e titkos ügylet a Kremlben, azaz Magyarország netán esetleg vállalta, hogy megtorpedózza a szankciókat, ha Oroszország  lerohanná Ukrajnát. Az elemzés rögzíti, hogy Orbán Putyin szekerét tolja, de kedves partner az ugyancsak tekintélyuralmi Kína számára is. Már eddig is rendre keresztbe feküdt, amikor az EU Moszkvát vagy Pekinget bírálta volna. Azaz felrúgja az egységet.

Jócskán megemelte a tűréshatárt az unión belül, a nyílt szakítástól azonban óvakodott. Úgy hogy beállt a sorba, amikor meg kellett szavazni a szankciókat. De ezzel együtt mind inkább igazodik a békét fenyegető putyini politikához. Viszont cserében tegnap több gáz szállítására kapott ígéretet, jutányos áron.

https://zeitung.faz.net/faz/politik/2022-02-02/d862c06f7a837eb5af7cce647ee6aa4f/?GEPC=s5

FAZ

Orbán Viktor nem győz flörtölni orosz kollégájával, ezúttal azonban azt hangoztatta, hogy a béke közvetítőjeként járt Moszkvában. És tény: eddig mindig maradt a NATO pártján az Oroszországgal előállt viszályban. Putyin ugyanakkor arra törekszik, hogy kikapcsolja veszélytényezőként a kontinens középső és keleti részét, tehát, hogy onnan ne kelljen tartania semmiféle katonai fenyegetéstől.

Amit mondott, abból azonban arra lehet következtetni, hogy egyhamar nem hagy alább a feszültség. Viszont az is kiderült, hogy számára vannak fontosabb tárgyalópartnerek is, mint Orbán, pl. a francia államfő. A vendég ugyanakkor kockázatot vállalt, mert az orosz kapcsolat nem élvezi a magyarok rokonszenvét. A politikusnak ezzel együtt jót tesz, hogy a világpolitika színpadán villoghat, mert így előnybe tud kerülni a kihívó Márki-Zay Péterrel szemben.

https://zeitung.faz.net/faz/politik/2022-02-02/31d33274259c149ec0be680e9a9a48f1/?GEPC=s5

Süddeutsche Zeitung

Orbánban az volt a meglepő a tegnapi sajtóértekezleten, hogy önmagához képest mennyire visszafogottan szerepelt. Hiszen korábban sorra megakadályozta, hogy az EU nyilatkozatban álljon ki az orosz civil társadalom védelmében. Egyben a szankciók értelmetlenségéről győzködte a 26-okat és az orosz érdekek kijárójaként ténykedett fel a visegrádi körben is.

Krekó Péter úgy jellemzi a helyzetet, hogy Orbán az orosz diplomácia faltörő kosa Európában. Daniel Freund, a német környezetvédők strasbourgi képviselője pedig azt következtetést vonta le az útból, hogy a kormányfő mindenképpen bizonyítani akarta: nem szorul rá az EU-ra és bárhol be tud tartani neki.

https://www.sueddeutsche.de/politik/ungarn-orban-putin-moskau-1.5519822

FT

A vezető európai újság az unió hírhedt bajkeverőjének nevezi Orbán Viktort, akit a látogatás előtt az EU- és NATO-partnerek arról győzködtek: ne tévedjen külön útra, tartsa magát az egyeztetett állásponthoz Ukrajna kapcsán. Hiszen járta a kállai kettőst az elmúlt évek során: amennyire csak lehetett, szoros együttműködést alakított ki Moszkvával, ám ügyelt arra, hogy ily módon ne verjen végleg éket maga és az európai partnerek közé.

Hogy miként vélekedik Ukrajnáról, az nem egyértelmű, viszont tudomásul veszi, hogy mit művel Oroszország az emberi jogok ügyében. De így is bőven részesül bírálatban az EU-tagok részéről. És hát látnivaló, milyen nagy a véleményeltérés Budapest és a többiek közt az agresszív orosz hozzáállásra adandó válasz kapcsán.

https://www.ft.com/content/8df1b0d0-f2bf-46ba-978b-6d84d2e22a55?desktop=true&segmentId=d8d3e364-5197-20eb-17cf-2437841d178a#myft:notification:instant-email:content

Le Monde

Putyin azért látta vendégül Orbánt, hogy a Nyugat orrára tudjon koppintani: nincs is elszigetelve, ugyanakkor a másik oldal egyáltalán nem egységes. Ráadásul egy EU- és egy NATO-ország vezetője ült le vele, amire nem akadt példa az ukrán válság kezdete óta. Mellesleg a kormányfő azt sulykolta, hogy ő nem más, mint közvetítő.

Érdeke volt persze, hogy ne szítsa az ellentéteket, miután a látogatás csak ráerősít a mély törésvonalakra. A házigazda ezzel szemben kihasználhatta, hogy a maga lovát dicsérje, azaz bizonygassa, hogy nagyon is megéri vele együttműködni. Hiszen a magyarok ily módon ötször olcsóbban jutnak földgázhoz, mint azok az országok, amelyek az európai piacon vásárolnak be.

https://www.lemonde.fr/international/article/2022/02/01/vladimir-poutine-dit-toujours-croire-a-une-solution-negociee-mais-maintient-le-flou-sur-ses-intentions_6111909_3210.html

Politico

Moszkvában két erős ember tette ki közszemlére magát, és miközben az utóbbi jó 30 év mélypontjára zuhant a Nyugat és Oroszország viszonya, ők régi, kipróbált harcostársként egyre csak mosolyogtak. A járvány miatt persze ezúttal nem volt ölelés, de így is megérte nekik az egyeztetés. Hiszen Putyin bizonyíthatta, hogy nem pária, Orbán pedig fényezhette magát a választás előtt, miután kemény vádak érik a demokratikus normák megsértése miatt. A házigazdáról nem is beszélve, aki aztán tényleg hajmeresztő dolgokat művel ezen a területen saját országában.

Amúgy a Bizottság az éghajlatváltozás elleni küzdelemre hivatkozva igyekszik minden kormányt lebeszélni arról, hogy hosszú távú gázszerződéseket kössön. Merthogy a fosszilis energiahordozókat fokozatosan ki kell váltani mással.

https://www.politico.eu/article/viktor-orban-vladimir-putin-hungary-russia-kremlin-meeting/

New York Times

Miközben mindenki Kijevbe megy, aki politikai vezetőként a megoldást keresi Ukrajna védelmében, Orbán Moszkvát vette célba, meg is vádolták azzal, hogy szítja a hangulatot az unió ellen. Miután már egyébként is arra utalnak a jelek, hogy szorgosan ássa alá az unió egységét a külpolitikában, ha az, mondjuk, próbálja mérsékletre inteni Oroszországot, illetve Kínát, továbbá kiáll Kijev mellett. https://www.nytimes.com/2022/02/01/world/europe/viktor-orban-putin.html?searchResultPosition=2

Spiegel

Ha szokásos idők járnának, aligha kapnák fel sokan a fejüket a magyar miniszterelnök moszkvai tárgyalásainak hírére, csak kérdés, hogy mit akar elérni, amikor háború fenyeget Ukrajnában és ő éppen a főkolompossal kvaterkázik. Aligha bírálta partnerét a válság miatt, sőt már hosszú ideje ügyködik a minél jobb kétoldalú kapcsolatokon. De hát nyugaton nem látják szívesen, mi több, a jogállam megsértése miatt egyelőre nem jönnek a korona milliárdok.

Pedig nagyon kellene neki az apanázs. Hiszen jelentős az infláció, viszont ha meg tudja mutatni, hogy Putyin révén a magyar családok olcsóbban vehetnek gázt, az bejöhet a választáson. Egyben üzen Brüsszelnek, hogy megvan ő az EU nélkül is. Moszkvában ugyanakkor körbeajnározták.

https://www.spiegel.de/politik/deutschland/news-viktor-orban-wladimir-putin-ukraine-krise-boris-johnson-kusel-coronavirus-a-0df8ae56-4c6d-45ec-bf90-d4a260c69b81

Die Presse

Bár egykor a szovjet csapatok távozását követelte, ma keresi Oroszország közelségét Orbán, aki számára ez az egész a pénzről és a gázról, de legfőbbképpen arról szól, hogy számára Moszkva nem csupán gazdasági partner, hanem politikai példakép is. Mellesleg azért az időzítés nagy visszhangot váltott ki. De a találkozó inkább Putyin számára hozott politikai hasznot.

A kormányfő aligha tudná lenyomni a magyar emberek torkán, ha arccal fordulna a Kreml felé, bár jó ideje azt hangoztatja, hogy politikáját az érdekek és nem az értékek határozzák meg. Ugyanakkor látnivaló, hogy évek óta a putyini forgatókönyv nyomán halad, amikor visszaszorítja a civil szférát és a nemi kisebbségeket, orosz módra támogatja a saját oligarcháit, ellenőrzi a szabad sajtót.

https://www.diepresse.com/6093172/warum-orban-die-naehe-des-kreml-sucht?from=rss

Neue Kronen Zeitung

Bár Orbán is, Szíjjártó is azt próbálja bizonyítani, hogy a magyar külpolitika teljesen önálló és nem fogad el ukázt még Moszkvától sem, valójában Magyarország még a Visegrádi Csoporton belül is magára maradt. Ráadásul még a szlovén elnök is Ukrajna pártjára állt, pedig a bevándorlás és jó néhány más ügyben Budapesttel ért egyet – Brüsszel ellenében.

https://www.krone.at/2617264

Reuters

Bár Magyarország a múlt ősszel leállította, hogy Ukrajna a területén keresztül kapjon nyugati gázt, most újra beélesítette a vezetéket, sőt, szavatolta a szállításokat. Kijev ily módon napi 8 millió köbméternyi energiahordozóhoz jut, és ebben lesz olyan cseppfolyósított gáz, amelyet Horvátországban fejtenek le.

https://www.yahoo.com/finance/news/ukraine-gets-first-natural-gas-085957889.html

The Times

Brown volt brit miniszterelnök arra figyelmeztet, hogy korunk meghatározó ideológiája a nacionalizmus lett, bár azért nacionalista és bevándorlás-ellenes álláspontját tekintve a magyar és a lengyel kormány egyelőre párját ritkítja. A politikus rámutatott, hogy rá kellene ébredni a veszélyre, mielőtt késő lenne, jóllehet szerinte saját országában Skócia már elveszett, ki fog válni Nagy-Britanniából.

Emlékeztetett arra, hogy a nacionalizmus biztos előfutára, amikor valahol hirtelen elkezdenek hátrányos kulturális megkülönböztetésről, gazdasági kizsákmányolásról, politikai kirekesztésről papolni. Az ellenszer az együttműködés, a szolidaritás, az együttérzés.

https://www.thetimes.co.uk/article/nationalism-is-dominating-politics-warns-gordon-brown-qxmtpr3qk

Orbán ViktorVlagyimir Putyin