Orbán Balázs bocsánatot kért, egyúttal beszólt Gyurcsánynak és Magyar Péternek

„Nem állt szándékomban félreérthetően fogalmazni 1956 ügyében. Hiba volt részemről, és ha ezzel valakit megbántottam, akkor ezért elnézést kérek. Megerősítem, hogy ha szükség lesz rá, én ott leszek fegyverrel a kezemben a Corvin köznél” – jelentette ki Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója közösségi oldalán pénteken.

Orbán Balázs legújabb posztjában arra is kitért, hogy mérceként nem azoknak kell megfelelnie, „akik a kommunista utódpártban ülnek ma is, nem azoknak, akik lovasrohamot vezényeltek ellenünk 2006. október 23-án, nem azoknak, akiket külföldről fizetnek, és nem azoknak, akik csak a nőkkel szemben keménykednek.

Hanem elsősorban a saját családom már nem velünk lévő tagjainak kell megfelelnem, akik életüket adták a hazáért a szovjetek elleni küzdelemben, mint egyik dédapám; vagy szabadságukat adták a hazáért akkor, amikor a kommunista rendszer koncepciós per keretében börtönbe zárta őket, mint az egyik nagymamám. Az ő emlékük és minden ‘56-os emléke legyen áldott!

Orbán Balázs azzal keltett jelentős közfelháborodást, hogy arról beszélt, Ukrajna helyében Magyarország nem védekezett volna az orosz agresszió ellen, kiindulva 1956 tapasztalataiból. Ezt követően az ellenzék egy emberként követelte a kormánypárti politikus távozását, aki először azzal utasította vissza a kritikákat, hogy „a háborúpárti propaganda nem riad vissza semmitől. Még attól sem, hogy 1956 hőseinek emlékét megpróbálja összekeverni az orosz–ukrán háborúval és a fronton történtekkel”.

Azonban péntekne reggel már Orbán Viktor is kénytelen volt szóba hozni Orbán Balázs nyilatkozatát szokásos rádiós nyilatkozatában, ahol azzal reagált a történtekre, hogy „a politikai igazgatóm félreérthetően fogalmazott, ami ebben az összefüggésben egy hiba, hiszen a mi közösségünk az 1956-os forradalom talaján nőtt ki, nem lett volna a a mi közösségünk, ha nem lettek volna az ’56-os hősök”. A miniszterelnök azt is hozzátette, hogy nincs kétsége egyetlen fideszes vezető politikai nézetei felől sem és biztos abban, hogy Orbán Balázs is, ha a történelem úgy fordulna, hogy megint harcolni kell a hazáért, akkor „ott lesz velünk a Corvin közben”.

1956-os forradalom és szabadságharcbotránymagyarázatnyilatkozatOrbán BalázsOrbán Viktor