Orbán arról beszélt, Soros György egy háborús uszító

A háborús uszítókat vissza kell szorítani. Most már teljesen nyilvánvaló, hogy vannak olyan üzleti körök, amelyek érdekeltek ebben a háborúban. Soros György szimbolizálja őket. Nyíltan beszél arról, hogy a háborút meg kell hosszabbítani, el kell nyújtani. Ezek háborús uszítók, akik keresni akarnak a háborún” – fogalmazott a Kossuth Rádióban a miniszterelnök.

Orbán Viktor a műsorban elmondta, a 2023-as év is bizonytalan és szorongásokkal teli lesz a háború miatt. Ugyanakkor bejelentette, hogy hamarosan kiad egy rendeletet a rezsicsökkentés új szabályozásáról, amivel 100 ezer kisvállalkozó a rezsicsökkentésben maradhat. Egyszerűen kacsának nevezte a hírt, miszerint az EU importvámot vetne ki a csővezetéken érkező orosz olajra.

Szerinte az árstopok 5-6 százalékot tudnak csökkenteni az infláción – ezek július 1-ig vannak érvényben. Orbán azt mondta, hogy ezekkel körültekintően kell eljárni. Azt mondta, szeretné meghosszabbítani, de még konzultálnia kell a gazdasági minisztereivel. Akkor tudják gyorsan kivezetni ezeket az intézkedéseket, ha béke van, ha háború van, ez csak lassan megy.

Bár a Ryanair bejelentette, áthárítja az utasokra az extraprofitadót, Orbán közölte: „Ha olyan egyszerű lenne áthárítani, akkor nem tiltakoznának azok, akiket érint.” Úgy számoltak, hogy az extraprofit egyharmadát a cégek megtarthatják, a többit pedig elvonja a költségvetés. „Néhány stiklitől eltekintve nem fogják áthárítani, a választópolgárok ki fogják ezt bírni.” Arra számít, hogy a magyar gazdaság 2-3 év múlva ismét nagy lendületben lehet majd.

Kossuth RádióOrbán Viktororosz-ukrán háborúSoros György