Operatív törzs: egyre többen szegik meg a kijárási korlátozást

Hatezer embernél intézkedtek a rendőrök, a házi karantént is egyre többen szegik meg.


Egyre többen szegik meg kijárási korlátozással kapcsolatos intézkedéseket, és egyre több a büntetőeljárás is – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szerdai online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert elmondta: egyre inkább emelkedik a kijárási korlátozással kapcsolatos szabályszegések száma. Mostanáig csaknem 6 ezer szabálysértés miatt kellett intézkedniük rendőröknek – közli az MTI.

Hozzátette: hasonló tendencia figyelhető meg Budapesten is, ott 357-re emelkedett a szabálysértési feljelentések száma. Beszámolt arról is, hogy a hatósági házi karantén szabályait is egyre többen szegik meg. Emellett emelkedett a büntetőeljárások száma is. Mostanáig 183 büntetőeljárás indult, köztük 51 esetben rémhírterjesztés miatt – ismertette Kiss Róbert. Azt is mondta, ha valaki azt látja, hogy a szomszédja csoportos találkozókat szervez vagy más módon szegi meg a korlátozó intézkedéseket, bejelentést a tehet 112-es számon

Sajnos, az idősotthonokban is felütötte a fejét a betegség, a Pesti úti intézményben négyre emelkedett az elhunytak száma – közölte Müller Cecília az aktuális érintettségi adatok mellett – összegez a Magyar Nemzet. Az országos tisztifőorvos figyelmeztetett a szociális intézményekben a látogatási tilalom fokozott betartására, húsvét alatt is.

Arról is beszélt: a vírus az egész országban jelen van, de továbbra is Budapest és Pest megye adja a fertőzöttek kétharmadát. Újságírói kérdésre szóba került: a mentősök a gyorstesztek mellett a másik módszert, a laboratóriumi vizsgálatot is használják.

A családtámogatásokhoz nem nyúlunk – jelentette ki Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár ugyanitt. Arról beszélt: ezeket a támogatásokat a jövőben is inkább bővíteni fogják, nem szűkíteni, ugyanis az úgynevezett családvédelmi akcióterv támogatásait ebben a helyzetben is sok ezer család vette igénybe – idézi a távirati iroda.

Az államtitkár öt pontban foglalta össze a koronavírus-járvány ideje alatt a családokat érintő intézkedéseket. Ezek: a családtámogatások megvédése, továbbra is a munkát szorgalmazzák a segély helyett, segítenek átvészelni a veszélyhelyzetet, támogatják a fiatalokat és segítik az időseket. Az intézkedések között kiemelte például, hogy az év végéig szóló hiteltörlesztési moratórium segíti a veszélyhelyzet átvészelését, a jelzáloghitelek továbbra is igénybe vehetők, és bevezetik egy új, szabad felhasználású diákhitel lehetőségét.

Koronavírus-világjárvány (COVID-19)operatív törzs