Operatív stáb: növekszik a fertőzöttek száma a városban

A számok növekedésében gyermekek is érintettek, ezért sok bölcsődei, óvodai, iskolai osztályban karantént rendeltek el Hódmezővásárhelyen. Valószínűleg az omikron variáns terjed gyorsabban, még akkor is, hogyha a tünetek enyhébbek.

A Rendőrség tájékoztatása szerint nagyot ugrott múlt hét óta Hódmezővásárhelyen a karanténban lévők száma, ez jelenleg 142 fő.

Összességében elmondható, hogy a legtöbb városi intézményben nincsen érintett, ahol van, ott is nagyon kevés a pozitív eset. Ellenben néhányan, gyermekük iskolai, óvodai csoportjának érintettsége, az ebből adódó karantén, illetve gyermekfelügyelet miatt kénytelenek otthon maradni.

Az Egyesített Óvodáknál egy telephelyen, az Oldalkosár utcán kellett három csoportot bezárni, a karantén idejének rövidülése miatt azonban itt is keddtől már újra tudják fogadni a gyermekeket. Ugyanígy az Oldalkosár utcai bölcsődében egy csoportot kellett lezárni, hogy jövő héttől mehetnek újra a gyerekek.

Márki-Zay Péter polgármester elmondta, a súlyos fertőzések és a halálozások száma szerencsére alacsonyabb, de a kórházak terhelése nem biztos, hogy csökken ennek ellenére a fertőzések egyébként magas száma miatt. Azt is elmondta, hogy aki csak teheti, oltassa be magát, ha még nem tette.

Az oltás ugyan nem 100% védelem, tette hozzá, de ha szeretteinkről, barátainkról van szó, akkor minden esélyt meg kell adni arra, hogy ez a láthatóan nagyon sokakat érintő fertőzés minél enyhébben vonuljon le.

Hódmezővásárhelyen a 2. és a 3. hullám alkalmával nagyobb kiesések voltak, mondta a polgármester. Most az ötödik hullámban az önkormányzati cégeknél megfertőződések voltak, halálos áldozat nem.

Fontos még, hogy február 15-étől az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a másodikat hat hónapon belül. Csak a 18 éven aluliaknál elegendő továbbra is a két oltás. (A harmadik oltást négy hónap után lehet felvenni, de hat hónapon belül ahhoz, hogy az igazolvány érvényessége megmaradjon, mindenkinek fel kell vennie.)

HódmezővásárhelyHódmezővásárhelyi Egyesített ÓvodákkoronavírusKoronavírus-világjárvány (COVID-19)Márki-Zay Péteroperatív stábvédőoltás