Önkormányzatok Szövetsége: A kormány ne mondjon le több 1000 milliárdos uniós fejlesztési forrásról!

Mára a világossá vált, hogy Magyarország kormánya kész visszamondani annak a közel 6000 milliárdos uniós forrásnak a nagyrészét, amellyel a tagállamok kezelni tudják a Covid19-világjárvány gazdasági és társadalmi hatásait. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége arra kéri az ország miniszterelnökét és kormányát, engedjen teret a józan észnek, és felelős gondolkodásnak.

A szövetség keddi közleményében felhívja a figyelmet, a magyar kormánynak az Európa Tanács rendelete előírásaival összhangban, kötelessége lett volna az elmúlt hónapokban Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervéről konzultációs folyamat részeként közvetlenül is egyeztetnie az önkormányzatokkal, ám ez a mai napig nem történt meg. 

A kormány által készített, és április 14-én közzétett terve nem tartalmazott kidolgozott programot a koronavírus-járvány okozta társadalmi-gazdasági krízis felszámolására.  Most pedig a miniszterelnök egy új tervet, a korábbiakhoz képest jelentősen karcsúsítottat rendelt meg a kormányzati apparátustól.

A MÖSZ megkéri Magyarország kormányát,

  • ne mondjon le több 1000 milliárdos uniós fejlesztési forrásról,
  • május 15-éig biztosítson lehetőséget az érdemi konzultációra a társadalmi-érdekképviseleti szereplőkkel, köztük az országos önkormányzati érdekszövetségekkel,
  • tegyen meg mindent annak érdekében, hogy egy igényesebb, szakmailag jobban kiérlelt, konszenzusos terv szülessen, és ennek az új tervnek a megírásához biztosítson elegendő időt.
Gémesi GyörgyhelyreállításKoronavírus-világjárvány (COVID-19)Magyar Önkormányzatok SzövetségeMÖSZ