Önkormányzatok a NER szorításában

Erről tartott online konferenciát a mai napon a Republikon Intézet 5 ellenzéki polgármester, Karácsony Gergely, Csárdiné Németh Angéla (Budapest XV. kerület), Nyirati Klára (Baja), Nemény András (Szombathely) és Márki-Zay Péter részvételével. A beszélgetés témája az önkormányzatok, különösképpen az ellenzéki vezetésű önkormányzatok kivéreztetése volt, és az, hogy mit lehet ezek ellen tenni.

Karácsony Gergely azzal kezdte az online beszélgetést, hogy a mai magyar politikának nagyon fontos frontvonala az önkormányzatiság. Bibó István gondolataira hívta fel a figyelmet, a személyközi szolgálat a politika lényege, és nem a személyi uralom. A beszélgetésnek volt néhány visszatérő gondolata. A legfontosabbak:

  • Az elvonások ellenére az érintett városok nem hagyják, nem hagyhatják magukat, már csak az ott lakó állampolgárok miatt sem
  • Amennyiben nem érkezik valamilyen kompenzáció, akkor lehet, hogy szükség lesz elbocsátásokra, ami azonban csak utolsó lehetőség
  • A kormányzó párt ezekkel az együtt nem működő lépésekkel nem csak az ellenzéki polgármestereket és szavazókat, de a városban élő Fidesz-KDNP szavazókat is bünteti. Szomorú, hogy a Fidesz-KDNP ezáltal is különbséget tesz állampolgár és állampolgár között.

Hogy mennyit is vontak el a különböző városoktól?

  • Karácsony Gergely azt mondta (ahogy korábban több interjúban is), hogy Budapest költségvetéséből 40% hiányzik. Ebből 20% az,ami kifejezetten rájuk szabott, negatív tartalmú törvények által keletkezett. Körülbelül 80 milliárd forint hiány a költségvetésben.
  • Csárdiné Németh Angéla elmondása alapján 3,5 milliárdot vontak el az önkormányzattól, amit szerinte nem kapnak vissza a 2021-es évben.
  • Baján Nyirati Klára elmondása szerint mintegy 700 millió forint a mínusz a bevételekben, de majdnem 2 milliárd forintot kell ledolgozni még a költségvetésből
  • Hódmezővásárhelyen 1,6 milliárd forintot kell még lefaragni a költségvetés benyújtásáig. Az iparűzési adó kiesése például 600 millió forint kiesést okoz.
  • Szombathelyen 3,6 milliárd forint mínusszal számolnak a 2021-es költségvetésben. Ennek harmada az iparűzési adó lefelezéséből származik.

Mindannyiuk szerint a kormányzat szándékosan okoz kárt az önkormányzatoknak. Ráadásul az iparűzési adó, mivel bevételarányos adónem, annak megfelezse, amely cégeknek jól megy, azoknak nem tétel, akiknek rosszul, azoknak pedig nem jelentős segítség. Az önkormányzatoknak viszont ez a bevétel élet-halál kérdés. Több polgármesternél jelentkeztek már, hogy önkéntesen befizetnék a 2% helyi iparűzési adót, sőt, Hódmezővásárhelyen egyesek a ki nem vetett földadót is.

Szó esett arról, hogy a megvonások miatt sok projekt, fejlesztés leállt, vagy meghiúsult. Azt kérdezték a moderátorok, hogy mik azok a projektek, amik mégis megvalósulnak a településeken?

  • Karácsony Gergely elmondta, hogy a fontos közszolgáltatásokat nem lehet visszanyesni. Jelenleg a város pénzügyi tartalékait beforgatják. A Fővárosi Önkormányzat jelenleg nettó befizetője a költségvetésnek, amit Karácsony nonszensznek nevezett. Fejlesztések ügyében nem áll katasztrofálisan a főváros. Nem csak a Lánchíd felújítása lényeges, amit kormányzati garancia nélkül kezdenek el, de jelenleg a járműcseréket (trolibusz, villamos) tekinti a főváros legfontosabb projektjének. Ez klímasemleges, zéró kibocsátású közösségi közlekedés fejlesztést eredményezne, amely program még Tarlós István alatt kezdődött el. Megemlítette még a Biodóm befejezését vagy a 3-as metró kritikus szakaszának felújítását és a pesti alsó rakpart felújítását. Jelenleg a város nem is bír el több beruházást, így most keveset kell spórolni.
  • Hódmezővásárhelyen sok kisebb projektet említett Márki-Zay Péter. Olyan fejlesztéseket valósítana meg a város, mondta, amelyek hosszútávon a város élhetőségét és a fenntarthatóságát garantálják. A kormány azonban számos adminisztratív eszközzel és pénzügyileg próbál keresztbe tenni, mondta. A fejlesztésekre példaként a strand víztisztító-berendezését hozta fel, és a strandfejlesztés egyéb elemeit is. Ezen kívül a balesetveszélyes építmények javítását említette. Fontos a helyi buszközlekedés fejlesztés, ezt is említette.
  • Szombathelyen már a kivitelezés fázisában lévő, vissza nem vonható fejlesztések vannak. Ott inkább óvoda, bölcsőde, iskola fejlesztések kerültek előtérbe. Önerőből a nagy cégek fejlesztéseit tudják segíteni, amik a munkaerő és az iparűzési adó miatt fontosak. Sajnos fontos közösségi fejlesztéseket, programokat kellett abbahagyni vagy kerültek bizonytalanságba a forrásmegvonások miatt (háziorvos életpálya, Savaria fesztivál, sport, kultúra)
  • Baján az Ipari Park úttal való összekötése egy fontos feladat. A rákötés azonban a Közútkezelő feladata lenne, de saját forrásból kell csinálják. Fontos persze magának a Parknak is a fejlesztése. Sajnos most kevesebb út, járda, kerékpárút fejlesztés fog megvalósulni. Van 1-2 kisebb pályázat, mint a strandfejlesztés vagy a piacfejlesztés. Őket is gátolja sok helyen az államigazgatás.
  • Budapest XV. kerületében új főgyűjtő csatornával és lakóparkkal számolnak. Továbbá egészségügyi intézményeket szerettek volna felújítani, de ezt a korábbi határozatukat a kormány december 31-én visszavonta. Parkokat, közterületeket is felújítanak.

Véleményük szerint közös teherviselés, szolidaritás címszó alatt az önkormányzatok már nem tudnak több pénzről lemondani az állam javára. Nyirati Klárais említette, hogy a Fideszes polgármesterek ugyan négyszemközt látszólag szolidárisak, de nyilvánosan nem mernek azok lenni.

A tegnapi napon Gémesi György is említette a Médiacentrumnak, az önkormányzatok rengeteg feladatot vállalnak magukra, és megfelelő forrásokkal, vagy legalább a bevételeik meghagyásával szívesen, együttműködve is tudnának az államnak segíteni a járvány elleni védekezésben.

Karácsony GergelyMárki-Zay PéterNyirati Klára