Önfeledten kerekeznek a járdán a vásárhelyi biciklisek

Hiába a szürke kövekkel kirakott kerékpárút az Andrássy úton, sokan fittyet hánynak neki, s olyan önfeledten bicikliznek másik oldalon, mintha ott is volna. Pedig az csak a gyalogosoké.

– Egyszerűen nem értem ezeket a bicikliseket. A bezárt könyvesbolt oldalán ott a kerékpárút, erre fel rengetegen bicikliznek itt a Rossmann oldalán, ami csak a gyalogosoké lenne. Az egyikük rám csöngetett, a másik pedig leanyázott, mit ténfergek előtte a járdán – panaszolta az Andrássy úti kirakatsoron naponta megforduló Kiss Imréné, az említett bolt kirakatánál.

A járdán (igaz az ezen az oldalon szélesebb, mint a túlsón) valóban sokan bicikliznek, s nem csak azok, akik a drogéria oldalán lévő üzletekhez, bankhoz vagy a pékséghez igyekeznek.

Az átmenő kerékpárforgalmat jól jellemzi, hogy hétköznap délelőtt negyed óra alatt mi tíz önfeledt biciklissel, s egy bukósisak nélkül közlekedő kismotorossal futottunk itt össze, késő délután, azaz a munkaidő végén pedig tizenöttel.

És nem, nemcsak a gyerekek bicajoznak itt, sőt, csak eggyel találkoztunk ezen a szakaszon, de őt még pótkerekek óvták meg az elesésről.

A szabálytalankodók zöme a fiatal felnőtt volt, az idősek csak kevesebben kockáztatták meg a gyalogosok közti szlalomozást.

– Rákiáltottam arra, aki még meg is lökött, úgy suhant el mellettem, de mintha meg sem hallott volna, meg sem rezzent. Rögtön a nyakláncomhoz kaptam, de az szerencsére megvolt. Nem tolvaj suhant el mellettem, csak egy vadbarom – ezt már Dezső Rozália, egy másik gyalogos mondta, aki hozzátette, hogy ritkán jár be a városba, de szerinte a kerékpárosok az utóbbi években nagyon elszemtelenedtek, ott hajtanak, ahol csak az eszükbe jut, s le nem szállnának sehol, míg a céljukhoz nem értek.

És nem csak ezen a szakaszon, de a belváros nagy részén a biciklisek kedvelve kerekeznek a járdákon.

Megpróbáltuk megkérdezni a járdán kerekezőket, miért nem a kerékpárúton tekernek, de akit megszólítottunk, nem reagált a kérdésünkre, vagy csak a vállát vonogatta.

Megkérdeztük a megyei rendőr-főkapitányságot, hogy tavaly hány biciklist büntettek meg járdán kerékpározásért Vásárhelyen. Azt válaszolták: A rendőrség nem vezet ilyen statisztikát.

Andrássy útbelvárosjárdakerékpáros