Ombudsman: az iskolák átfertőzöttségi adatait nyilvánossá kell tenni

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerint a járványhelyzet ismételt fennállása esetén az iskola átfertőzöttségi adatait – például a fertőzött tanulók, pedagógusok számát, a digitális oktatásra áttért osztályokat – folyamatosan aktualizálva, anonim módon nyilvánosan elérhetővé kell tenni.

Az esztergomi József Attila Iskola egy testvérpárjának ügyében fordultak a szülők az alapvető jogok biztosához: a járvány miatt nem akarták, hogy gyermekeiknek be kelljen járniuk. Kérvényeiket sorban elutasították, megfelelő tájékoztatást nem kaptak. Ugyan egyedi esetről van szó, de általános következményei lehetnek az ombudsman döntésének.

Az ombudsmani vizsgálat során kiderült, a tankerület fenntartásában működő iskolák a saját hivatalos átfertőzöttségi adataikról anonim, be nem azonosítható módon nyilvános, az adott intézményt érintő, bárki által megtekinthető tájékoztatást nem tettek közzé. Ez a fenntartói, intézményi gyakorlat jelentősen nehezítette a szülők számára az iskolai jelenléttel együtt járó fertőzésveszély tényleges kockázatának a mérlegelését, akadályozta a tanuló egészségben és biztonságban való oktatása, nevelése körülményeinek megismerését.

Az ombudsman kezdeményezte az általános iskola igazgatójánál, hogy a jövőben a szülők által benyújtott távolmaradási kérelmet jogszerűen, azok tartalma szerint bírálja el, valamint a járványhelyzet ismételt fennállása esetén az iskola átfertőzöttségi adatait – például a fertőzött tanulók, pedagógusok számát, a digitális oktatásra áttért osztályokat – folyamatosan aktualizálva, anonim módon tegye nyilvánosan elérhetővé. Az alapvető jogok biztosa a tankerületi igazgatótól is kérte a szülői kérelmek garanciális szabályok mentén való elbírálását, valamint azt is, hogy a járványhelyzet ismételt fennállása esetén a fenntartásában működő iskolák átfertőzöttségi adatainak anonim nyilvánosságra hozatala érdekében tegye meg a szükséges intézkedéseket.

alapvető jogok biztosahiányzásKoronavírus-világjárvány (COVID-19)közoktatás