Olyan a helyzet, hogy csak egy szikra fog kelleni

Az eső ellenére tegnap késő délután több, mint százan a helyszínen, összesen pedig több, mint háromezren követték élőben a tegnapi közéleti beszélgetést négy polgármester között, akiknek minden fenyegetés, akadályoztatás ellenére van bátorságuk tűzön-vízen át kiállni közösségeik érdekében.

A teljes beszélgetés felvétele és a Vásárhelyi Televízió összeállítása a cikk végén!

Politikai Hontalanok Szövetsége – Márki-Zay Péter mindhárom tegnapi vendége ehhez a közösséghez tartozik, melyet ők maguk alapítottak meg. Ők nem választanak oldalt, saját véleményük alapján döntenek közéleti kérdésekben. Mind együtt úgy kapcsolódnak Hódmezővásárhelyhez, hogy Lázár János júniusi mondatai után együtt felmentek a minisztériumba, hogy kérdőre vonják a minisztert a Rádió 7-ben tett kijelentései miatt, vagyis hogy valóban nem kapnak-e majd kormányzati támogatást a nem fideszes polgármesterek. A miniszterrel ugyan nem találkoztak akkor, és bár nem dobták ki őket, választ sem kaptak kérdésükre.

2018. augusztusa óta sisak nélkül nem néztem ki  a lövészárokból, mert minden nap van valami

– világította meg érzékletesen egy vidéki városvezető életérzését Hegedűs Péter, Balmazújváros polgármestere.

– Egy polgármesternek nemcsak az a feladata, hogy vigye a várost, hanem hogy szóljon az érdekében  – tette hozzá. Nekünk önöket kell képviselnünk, napi szinten. Ez egy kőkemény feladat, de be kell vállalni!

A Politikai Hontalanok Szövetsége nem esküdött fel még semmire, hanem mi az emberek javaslataira, döntéseire hagyatkozunk, ezt “gyurmázzuk” össze. Sikerre fogjuk vinni a Politikai Hontalanok Szövetségét, úgyhogy előre szólok, megjöttünk!” – üzent Vilcsek Ernő, a kis borsodi falu, Jákfalva vezetője azoknak az “illetékeseknek”, akik a interneten keresztül figyelik a beszélgetést. 

– Azt gondolom, hogy nekünk semmi más dolgunk nincs városvezetőként, mint beszélnünk az emberekkel, akár egy ilyen borfesztiválon, piacon, munkába menet, bármikor, és megpróbálni az emberek kéréseit teljesíteni, az életkörülményeiket javítani – hangsúlyozta Márki-Zay Péter. – Hozzám még soha nem jöttek azzal, hogy stadiont építsünk – folytatta -, az  a feladata minden polgármesternek, hogy ne a kormány utasításait hajtsa végre a lakókon,

hanem a lakosok érdekében akár a kormánnyal is szembe kell szállni, el kell érni, hogy a lakosok igényei teljesüljenek. Ha nem lennének ellenálló polgármesterek, sokkal magasabb adók lennének akár Hódmezővásárhelyen, akár máshol az országban

– utalt Márki-Zay Péter az ő városvezetése alatt megszüntetett vásárhelyi építményadóra.

– Ma a legtöbb polgármestert nem a munkájáért, hanem a hallgatásáért fizetik – idézett Alpár György Hegedűs Péter polgármester-kollégájától. Tudjuk, hogy az ország polgármestereinek nagy része egyetért a törekvéseinkkel, mégsem állnak mellénk – fogalmazott.

– Polgármesterek gyakorlatilag “gombért” eladták magukat, például a Magyar Falu Programért – a kistelepülések, az 500 fő alattiak -, ami arra lett volna hivatott, hogy a vidéken élő embereket fölzárkóztassa. Egy kistelepülésen, ha letérköveznek a templom előtt, meg felújítják a templomot, attól nem fogják azt gondolni a fiatalok, hogy itt akarnak maradni, attól függetlenül, hogy föl van újítva a templom. Parasztvakítás volt az egész. Értelmetlen beruházások tömkelege a Magyar Falu Programon belül. Amióta polgármester vagyok, mindig az aktuális kormányokkal kellett küzdenem. Ezen kell majd egyszer változtatni! – húzta alá Alpár György, Drávaszerdahely polgármestere.

Lejönnek ide bájologni, meg szalagokat átvágni. Nem, nekik Önöket kellene képviselni odafönn, az önök kínját-baját, óhaját-sóhaját fölvinni, és ott mondani, és mondani

– emelte ki Vilcsek Ernő – hát ezen szeretnénk mi változtatni!

– Ez az itt kialakult gyakorlat, hogy van egy megyének öt-hat országgyűlési képviselője, és ők osztanak el mindent, és az az elosztás nem biztos, hogy minden területre azonos súllyal esik, azt gondolom, hogy ez a gyakorlat megengedhetetlen.

Félő, hogy azok az emberek, akiket megvásárolnak, ők fogják eldönteni a ti és a gyerekeitek sorsát a jövőben.

figyelmeztetett Jákfalva polgármestere. – Együtt kell lépnünk azért, hogy ez megváltozzon, erre már vannak ötleteink is – tette hozzá.

– Ma Magyarországon az a baj, hogy mindenki a maga ügyéért kardoskodik, és nincs összefogás. Erre jó példa a tanárok, a státusztörvény ügye – mondta Alpár György.

– Mindig is a pedagógusok mellett voltam, meghívtam a pedagógus szakszervezetet, hogy tartson előadást a tanároknak, alig jöttek el páran – hozott egy személyes példát Hegedűs Péter a státusztörvény ügyével kapcsolatban -, most pedig meg vannak ijedve, hogy mi lesz velük.

– Olyan helyzet van sokszor már ebben az országban, hogy csak egy szikra fog kelleni.

Az a szikra lehet egy újabb internetes adó, vagy egy nem megadott nyugdíjemelés, vagy bármi más egyéb. Ha elfogy a pénz, elfogy a hűség

– fogalmazott Balmazújváros vezetője.

– Soha ne azt nézzék, hogy aki jön, az tökéletes-e vagy sem. Egyszerűen megérik a helyzet a változásra. 1986-ban még senkinek eszébe nem jutott, hogy rendszerváltás lesz. Szerintem ’88-ban, Kádár János a halála előtt még megnyerte volna a választásokat. ’90-ben a választásokon pedig már csak 10 százalékot kapott az utódpárt.

Nem arra kell várni, hogy majd egy messiás jön, és megváltoztat mindent

– hangsúlyozta Márki-Zay Péter.

– Másfél év alatt mindent megvalósítottak, amivel az ellenzéket vádolták. Addig, amíg a magyar nép ezt elfogadja, amíg a gazemberek azt gondolják, hogy ők bármit megtehetnek, addig bármit meg is fognak tenni. Önök akkor tudnak ez ellen tenni, ha minden egyes kérdésben felemelik a szavukat – tette hozzá Hódmezővásárhely polgármestere.

Ha van szolidaritás, van összefogás, ha ilyen kiváló emberek vezetik a közösségeinket, mint az itt ülő polgármesterek, akkor van remény.

Kitartás, remény, hit, szeretet, tisztesség, becsület

– zárta a beszélgetést Márki-Zay Péter.

A Vásárhelyi Televízió öszeállítása:

A teljes beszélgetést visszanézhetik itt:

Alpár GyörgyBalmazújvárosDrávaszerdahelyHegedűs PéterJákfalvaközéleti beszélgetésMárki-Zay PéterPolitikai Hontalanok SzövetségeVásárhelyVilcsek Ernő