Olthatnak 5-11 éveseket Európában – Pfizerrel

Engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség, hogy az 5-11 évesek is megkaphassák a Pfizer koronavírus elleni vakcináját. A szervezet csütörtöki rendkívüli ülésén hozta meg a döntést.

A fenti korosztályban a teljes Európai Unióban, így Magyarországon is alkalmazhatják a Pfizer vakcináját, ha a nemzeti hatóságok így döntenek.

A Comirnaty-vakcina dózisa kisebb lesz az 5-11 évesek számára, ők 10 mikrogrammot kapnak a felnőttek 30 mikrogrammja helyett, két dózisban, három hét különbséggel.

A Pfizer klinikai tesztje során az derült ki, hogy az 5-11 éveseknél az oltás tünetei a legtöbb esetben elég enyhék és egy-két napon belül megszűnnek.

Hazánkba egyébként épp szerdán érkezett meg a közös uniós rendelésből az utolsó szállítmány Pfizer, így a cég teljesítette vállalását és közel 10.9 millió adag COVID-19 elleni oltóanyagot szállított le Magyarországra. Jelenleg több mint 10 millió adag vakcina áll még rendelkezésre itthon, ennek jelentős része nyugati vakcina, ugyanakkor az 5-11 évesek oltásához egyelőre csak Pfizert lehet használni, írja a 24.hu.

Hozzátették, az EMA döntésére Európa-szerte nagyon vártak már, hiszen a koronavírus a legtöbb országban épp ebben a korosztályban terjed a legjobban, az oltás pedig segíthet visszaszorítani a tomboló negyedik hullámot.

5-11 éves korPfizervakcinavédőoltás