Olimpiai ezüstérmes lett az SZTE Mérnöki Kar csapata

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karát Sárközi Bence és Kormány Tibor mechatronikai mérnök hallgatók képviselték a FANUC 4. Ipari Robotika Olimpiáján május legvégén Törökbálinton.

A versenyzők az elmúlt félévben minden hétfőn egy versenyfelkészítő labor keretein belül gyakorolták a robotika tudományát. Felkészülésük során az egyetemi robot cellán dolgoztak. A csapatot Pesti Richárd és az SZTE MK Mechatronikai és Automatizálási Intézet segítette. Sárközi Bence és Kormány Tibor mechatronikai mérnök hallgatók a kielemzett előző évi feladat és pontozólap alapján tudtak olyan tervet készíteni, melynek köszönhetően a második helyezést érték el az országos megmérettetésben.

Az első nap robotcellát építettek és az alapbeállításokat készítették el. A második nap írták meg az alapprogramot. Olyan programot kellett készíteni, ahol a robot egy négy részből álló dugattyút épít fel; különböző munkaállomásokat irányítva, az esetleges selejt termékek kiszűrésével. Az utolsó napra egy bővített feladatot kaptak, amelyben a dugattyúkat QR-kód alapján kellett beazonosítani és felépíteni. A versenynapokon el kellett készíteni a robot szimulációs mását és dokumentálni a program működését. A robotika olimpia lényege, hogy felkészítse a hallgatókat olyan apróságokra, amikre ipari környezetben számítani lehet. Ilyen eset például a hibáról való visszajelzés leprogramozása, hogy a felhasználó tudja, mit kell csinálnia hiba esetén, valamint a biztonságos munkavégzés biztosítása.

mechatronikamérnöki karolimpiarobotikaSZTE