Októberben vége az árstopnak, 30-50 százalékos drágulás jöhet

A világpiaci árak alakulása azt vetíti előre, hogy az alapvető élelmiszerek ára 30-50 százalékkal drágulni fog az ársapka eltörlése után – fogalmazott Raskó György közgazdász az ATV Start című műsorában.

Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter a héten arról beszélt az Inforádióban, az intézkedés jó volt, amíg átmeneti volt a helyzet, de ha állandóvá válik, akkor nem fenntarthatóak az ársapkák. Az élelmiszerekre vonatkozó árrögzítés október elsejéig, a kamatstop januárig tart.

Ezzel kapcsolatban Raskó az ATV-ben elmondta: az élelmiszerekre kibocsátott ársapka hozzájárult a Fidesz kétharmados győzelméhez, hiszen a februárban az alapvető élelmiszerekre meghozott árstop a lakosság körében pozitív visszajelzést váltott ki. A kiskereskedelmi láncok az árstop miatt elszenvedett vereséget más termékekre terhelték rá, ezért nekik nagy veszteségük nem keletkezett. Azonban a független boltokban, ahol kevesebb árucikk van, ez az átterhelés nehezebben valósulhatott meg.

A szakértő úgy vélte, lesz egy intenzív vásárlás még az árbefagyasztás előtt. Hogy a boltok csökkentik-e azt az árterhelést, amivel az árbefagyasztott termékek veszteségeit próbálták fedezni, Raskó azt mondta, szerint valószínűleg nem fognak csökkenni az árak.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az árstopról elmondta: a kkv szektorból a forgalom nagy része a multinacionális vállalatok irányába ment el, ez elvette a levegőt a kis benzinkutaktól. Szerinte nehezen fognak ebből a helyzetből újra kijönni, hiszen a vásárlóikat újra vissza kell nyerniük. Úgy értékelt, közép- és hosszútávon nagyon nagy árat fog fizetni a magyar társadalom a 480 forinton rögzített benzinárak miatt.

árstopbenzinkútFüggetlen Benzinkutasok Szövetségehatósági árNagy MártonRaskó Györgyüzemanyagár