Októberben indul az új ügyeleti rendszer Csongrád-Csanádban

Mint arról a Hódpressen annak idején beszámoltunk, december 7-én megszavazta a parlament az orvosi ügyeleti rendszer átalakítását. A nagy kapkodás miatt nem tudott egyszerre elindulni január elsejétől országszerte, hanem fokozatosan. Megyénkben október elsején indul az új rendszer.

Az Országos Mentőszolgálat oldalán megjelent tájékoztatás alapján hétvégi, ünnepnapi és éjszakai ügyelet Szegeden, Szentesen és Hódmezővásárhelyen lesz. A gyermekorvosi ügyeletet a járásközpontoki ügyeleti pontokon találjuk, illetve éjszaka, hétvégén, ünnepnapokon Szegeden és Szentesen.

Hódmezővásárhelyen és így Csongrád-Csanád megyében az első hírek szerint szeptember elsején indult volna az új rendszer, ez tolódott októberre. Márki-Zay Péter a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás elnökeként még márciusban elmondta: Mindszenten is maradt az ügyelet és olyan szerződésük van, mely egy-két hónap alatt megszüntethető, felkészülve az átállásra.

Az OMSZ friss tájékoztatásában ismertette: Hajdú-Biharban, Szabolcs-Szatmár-Beregben, Győr-Moson-Sopronban, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Békésben és Komárom-Esztergomban több mint 83 ezer beteget valamelyik ügyeleti telephelyen részesítettek ellátásban, 9500 esetben telefonos tanácsadás történt, mintegy 6500 beteghez pedig ügyeleti kocsit küldtek és a lakásukon látták el őket.

A jellemzően enyhébb egészségügyi problémákra az esetek több mint 90 százalékában az ügyeleti ellátás megfelelő megoldást jelentett, kevesebb mint 8500 beteget kellett további szakellátásra vagy kórházba küldeni.

Csongrád-Csanád megyeHódmezővásárhelyOrszágos Mentőszolgálatorvosi ügyeletSzegedSzentesügyelet