Oktatás: a Közép-Pesti Tankerület és Érd áll az első helyen

Mégpedig Budapest és vidék tekintetében azon a listán, amely azt mutatja meg, hogy arányában hol mondtak fel a legtöbben a státusztörvény bevezetése óta a pedagógusok. A Minisztérium szerint viszont új jogviszonyok jöttek létre és a 99% egyébként is maradt.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kikérte a tankerületektől a felmondó pedagógusok részletes adatait és ebből derült ki, hogy a státusztörvénnyel összefüggésben 2023-ban 2150 ember távozott az oktatásból. Ebben benne vannak a nem pedagógiai munkakörben dolgozók is, tehát például a gyógypedagógiai asszisztensek.

Budapest területén, a Közép-Pesti Tankerületi Központból hagyta ott a közoktatást a legtöbb pedagógus, egész pontosan szeptemberben 103-an, idén összesen 160-an távoztak onnan. Arányaiban a vidéki tankerületek közül Érd áll az első helyen, ott szeptemberben 47-en, idén összesen 98-an mondtak fel.

Budapesten csak szeptemberben 319 pedagógus, 2023-ban összesen 647 iskolai dolgozó döntött a távozás mellett. A PDSZ a Külső-Pesti Tankerületi Központtól nem kapott adatokat.

A Belügyminisztérium azonban azt válaszolta az RTL Klubnak, hogy a pedagógusok 99%-a maradt, sőt, 863 új pedagógus létesített jogviszonyt a státusztörvény alapján.

pedagógiapedagógus életpályastátusztörvény