Óföldeákot az elöregedés veszélye fenyegeti egy vizsgálat szerint

A 457 lelkes kistelepülésen az ott élők több mint harmada 60 év feletti.

Magyarország egyik kezelendő kihívása az elöregedő társadalom. Népességfogyás szempontjából különösen veszélyben vannak azok a települések, ahol a fiatalkorúak aránya kisebb, mint 15 százalék. Ilyen a települések ötöde. Hódmezővásárhely környékéről ebbe a körbe tartozik Óföldeák, Székkutas, Nagymágocs és Derekegyház – erről a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb jelentésében találni adatokat. A GKI térképen mutatja be a települések arányszámát a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

18 év alattiak aránya az állandó népességen belül 2020-ban (százalék)

Ha jelentős demográfiai átrendeződés nem történik, akkor a települések 5%-án (147 település, ahol 10% alatti a fiatalkorúak aránya) a település léte is veszélybe kerülhet – fogalmaznak a dokumentumban.

Az elöregedés szempontjából is komoly veszélyben van sok település. A települések ötödén az állandó népesség 30%-a 60 év feletti. Ilyen Székkutas és Nagymágocs. Óföldeákon viszont – amelynek népessége 457 fő – ez az arányszám 35 százalék – bár az ott működő szociális otthon torzító hatással lehet az adatokra (szerk.)

A jelentés szerint a települések ötödén (645 településen) 300 vagy az alatti a lakosság száma. Ezek a községek különösen veszélyeztetettek, mivel 114 ilyen településen 10% vagy az alatti a fiatalkorúak aránya. Valószínűtlen, hogy ezek a települések célzott vidékfejlesztési programok nélkül, a jelen trendek mellett tartósan fennmaradnak.

DerekegyházaNagymágocsnépességÓföldeákSzékkutas