Ó! Divat – Hódmezővásárhelyen

A divat soha nem megy ki a divatból – emelte ki Miklós Péter szakmai tanácsadó a Tornyai János Múzeum csütörtökön délután megnyílt időszaki kiállításán, amely az öltözeteken keresztül mutatja be, hogyan alakultak a trendek a 20. század Hódmezővásárhelyén. A válogatásból az is kiderül, hogy a hétköznapi viseletet befolyásolták a divattervezők és az éppen aktuális társadalmi változások is. Mivel a hölgyek mindig is érzékenyebbek voltak a szépre, ezért – nem meglepő módon – most is főleg a gyengébb nem mutatott érdeklődést.

A Bessenyei Színkör tagjainak a részvételével mini divatbemutató tette igazán élővé a Tornyai János Múzeum gyűjteményében található ruhákat, amelyekből az Ó! Divat című tárlat is összeállt.

Férfiszemmel a (női) divatról – Fotó: Buday Dániel/Vásárhelyi Médiacentrum

– A divat soha ne megy ki a divatból – hangsúlyozta Miklós Péter, a múzeum szakmai tanácsadója. – Az öltözködéskultúra nemcsak a stíluskommunikációnk és a mindennapok része, hanem alapvetően azt is szolgálja, hogy viseletünkben mi is jól érezzük magunkat. Ennek a törekvésének az elmúlt 100 évéből ad ízelítőt ez a tárlat.

Fotó: Buday Dániel/Vásárhelyi Médiacentrum

Ez a válogatás azért lehet érdekes, mert a bemutatott férfi és női öltözetek, a hálóruhák és a kiegészítők fizikai kapcsolatban álltak viselőjükkel, így a figyelmes szemlélő számára történeteket is mesélhetnek.

– A múlt és a jelen találkozása ez a kiállítás is – erről dr. Kis Andrea alpolgármester beszélt, hozzátéve, ez egyszerre mutatja meg a 20. századi vásárhelyi ember öltözködésén keresztül az ő történelmi, társadalmi viszonyait, egyéni sorsát, az azóta eltelt időt és azt a jelent, ami most van.

Dr. Kis Andrea alpolgármester a kiállítás megnyitóján – Fotó: Buday Dániel/Vásárhelyi Médiacentrum

Az Ez a divat! című magazin egykori főszerkesztője arra hívta fel a figyelmet, hogy egészen a rendszerváltozásig a magyar ruhaipar egyik gyöngyszemeként tartották számon a Hódmezővásárhelyen működő gyárat.

A mikrofonnál Medgyessy Ildikó, az Ez a divat egykori főszerkesztője, mögötte Miklós Péter, Terendi Viktória és Kis Andrea – Fotó: Buday Dániel

– A Hódiköt termékei gyönyörűek voltak – emelte ki a megnyitón dr. Medgyesssy Ildikó. – Ha magamban visszanézem azokat a modelleket, most is divatosnak találnám a kardigánokat, a kötött ruhák. A régmúlt mindig tartalmaz értékeket és ezeket kel mindig fejleszteni, újraélni. A régi korok hölgyei is meg tudták találni a számukra legszebbet.

A divatszakember szerint ez a kiállítás fejleszti a közízlést, a szépre és a jóra nevel, ahol rádöbbenhet az érdeklődő, hogy minél egyszerűbb egy öltözet, annál elegánsabb. Erről augusztus végéig, bárki maga is meggyőződhet a Tornyai János Múzeum emeleti termeiben.