Nyúl Péter-kertje is lesz az óvodának

A Föld bajnoka-díjat érdemelte ki az Oldalkosár utcai óvoda Csodakert pályázata. A hőközpont tövében működő intézmény állatbarát kertjének kialakítására fordítják az elismeréssel járó közel 800 ezer forintot.

Az intézmény az E.ON Hungária Csoport „A Föld bajnokai” pályázatán indult, és a négyszáz pályázó legjobb tizenkét intézménye közé került. Az elismerés egyik díja – abszolút környezetbarát módon – uszadékfából készült.

– A Csodakert című pályázatunkkal neveztünk még az év elején, és nagyon nagy örömünkre szolgált, hogy négyszáz pályázó közül bekerültünk a tizenkét nyertes közé – mondta Kardos Szilvia, a korábban Brunszvik Terézként ismert, teljes nevén Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvoda Oldalkosár utcai Tagintézményének vezetője.

– A megadott a témák közül mi a biodiverzitást választottuk, ugyanis nagyon meglepő volt számunkra, hogy itt a belvárosban madarak, rovarok, sündisznók, baglyok és számtalan rovar választja lakhelyeként az oviudvart, ráadásul ez a sokféleség a gyerekekhez is igen közelálló téma. Ez mindenképp meghatározza a közelmúltban elindított fejlesztési irányt, hiszen nemrégiben kezdtük fejleszteni az intézmény udvarát – sorolta.

A közeli Rotary-sétány folytatásaként képzelték el saját óvodai udvarukat, mely két részét alakítják át, az egyiket zöldségeskertté, gyógy- és fűszernövényekkel tarkítva. Itt a gyerekek majd maguk is nyomon követhetik például a termények fejlődését az ültetéstől egészen a betakarításig. A másik pedig a Nyúl Péterkert lesz, a gyerekek által nagyon ismert mese után, de telepítenek sünodút, rovarhotelt, madáretetőt és madáritatót is – sorolta. Ez utóbbi eszközökre is pályáztak. A most elnyert pénzből víz- és levélgyűjtő edényzetet, gyermek kerti szerszámokat, bogárfelfedező készleteket és társasjátékokat is vásárolnak. A terveik közt egy komposztáló felállítása is szerepel.

Lesz hová elbújniuk a lepkéknek, sünöknek és a madaraknak.

Az intézmény célja állatbarát óvodakert kialakítása a város szívében: az új élőhelyek és lakóik segítségével a biodiverzitás témakörét változatos tevékenységekkel és több oldalról mutatnák be a gyerekeknek. A szülőket is bevonva valósítanák meg mindezt.

A kert kialakításában Sirkó Zoltán kertészmérnököt segíti majd az Oldalkosár utcai óvodát.

.E.ON Hungária Csoportállatbarátfejlesztésföld bajnokagyerekekKardos SzilvianyereményOldalkosár utcaóvodaóvodásokPályázatSirkó Zoltán