Nyomoz a rendőrség a vásárhelyi Fidesz-KDNP feljelentése alapján

Tanúkat hallgattak ki a vásárhelyi Fidesz-KDNP feljelentése alapján indult nyomozásban a helyi közösségi közlekedés feladatellátására kiírt buszpályázattal kapcsolatban. A kormánypárti szervezet által megjelölt négy bűncselekmény gyanúja közül csak egy miatt vizsgálódik a rendőrség.

Tavaly december 16-án az ötből három vásárhelyi Fidesz-KDNP önkormányzati képviselő megszavazta, hogy a város szerződést kössön az anyagilag legkedvezőbb ajánlatot benyújtó buszos céggel a helyi közösségi közlekedés feladatainak ellátására, egy hónappal később viszont már sajtótájékoztatót hívott össze – lapunkat viszont nem invitálta – a kormánypárt helyi szervezete, amin bejelentették, korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt feljelentést tesznek az ügyben a Legfőbb Ügyészségen. Kifejtették, a vádhatóságtól az eljárás teljes és alapos kivizsgálását várják, mert feltételezéseik szerint fennállhat a költségvetési csalás, hivatali visszaélés, hivatali vesztegetés, vagy hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettének alapos gyanúja, de akár más cselekmények is.

Szerkesztőségünk megkereste a Legfőbb Ügyészséget, hogy hol tart az ügy vizsgálata. Fazekas Géza főosztályvezető ügyész, sajtószóvivő válaszában azt írta: „a kérdezett ügyben tettek feljelentést, de nem a Legfőbb Ügyészségen. Adataink szerint – kizárási indítvány elbírálását követően – a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság 2021. február 17-én rendelt el nyomozást hivatali visszaélés bűntette miatt. Gyanúsítotti kihallgatás nem történt, ami azt jelenti a büntetőeljárási szabályok szerint, hogy a nyomozás felderítési szakban van, annak ura a nyomozó hatóság, és nem az ügyészség.”

Ezek után a rendőrséghez fordultunk, ahol arról tájékoztattak, hogy a megkeresésünkben megjelölt eljárás során tanúkihallgatás történt, az ügy a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályán folyamatban van.

A városháza álláspontját is kikértük a jelenlegi fejleményekről. A polgármesteri hivataltól kapott válaszban leszögezték, hogy mindent a törvényeknek megfelelően hajtottak végre az eljárás során, akkor is, amikor ajánlattételre került sor. Hangsúlyozták, Jovány Gyula nem volt versenyelőnyben, hiszen ugyanolyan esélyekkel indult az ajánlattételen, mint bárki más. Megerősítették, a nyomozás valóban tart, több kollégát tanúként már meghallgattak az ügyben. 

feljelentésFidesz-KDNPJovány GyulaLegfőbb ÜgyészségPolgármesteri Hivatalrendőrség