Nyolcezer egészségügyi dolgozó kimarad a béremelésből

Az alapellátók szakasszisztensei, ápolói kimaradnak a mostani bérrendezésből a megkérdezett háziorvosok és fogorvosok szerint – írja a Népszava.

Mint arról beszámoltunk, a kedd esti Magyar Közlönyben megjelent az a kormányrendelet, amely a július 1-jétől érvényes egészségügyi szakdolgozói béreket rögzíti, ezeket az év felétől 18 százalékkal emelik. Ugyanakkor a lapnak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke elmondta:

az alapellátó fogorvosok és háziorvosok úgy látják, hogy a szakasszisztenseik még ebből az emelésből is kimaradnak, mivel a béremelésről megjelent jogszabályból kimaradt az alapellátók praxisaiban alkalmazott mintegy 8000 szakdolgozó.

Dúl Zoltán szombathelyi gyermek fogorvos szerint ők azt hallották, hogy szóban van ígéret az erre a területre vonatkozó béremelésre is, azonban ez még nincs jogszabályban rendezve.

A béremelés mértékével elégedetlen ápolók tiltakozásként néhány napja egyenpólót kezdtek el hordani „A gyógyítás nem várhat, ezért az elismerés sem!” felirattal, amellyel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy nem lehet augusztusig várni a béremeléssel.

Belügyminisztériumbéremelésegészségügyegészségügyi dolgozókFüggetlen Egészségügyi Szakszervezet