Nyolc vásárhelyi neve szerepel azon a NAV-listán, ami az emberi jogok bírósága szerint jogsértő

180 napon keresztül adóhátralékos magánszemélyek – így szerepelnek a NAV honlapján a 10 millió forintnál nagyobb adóadósságot felhalmozó renitens magyar állampolgárok. De már nem sokáig.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának friss döntése szerint  jogsértő, hogy a magyar adóhatóság háromhavonta nyilvános listákat tesz közzé a komolyabb adótartozást felhalmozókról. Azok neveit közli rendszeresen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akiknek 180 napon túli, 10 millió forintnál nagyobb az adótartozása. A felsorolásban szerepel az érintettek lakcíme is. 

Így például a NAV legutóbbi ilyen listáján 2383 magyar nevét és lakcímét tüntették fel, ebben nyolc hódmezővásárhelyi lakos is szerepel. A teljesség igénye nélkül van köztük Damjanich, Könyök, Pálffy, Kassa, Jókai és Gácsi László utcai polgár. 

A strasbourgi ítélet precedens értékű – hívta föl rá a figyelmet a hvg.hu. A lap szerint ezután az összes, az aktuálisan közzétett adóslistán szereplő ember pert indíthat, amelyet Strasbourgban erre az ítéletre hivatkozva meg is nyerhet. 

Így tehát Hódmezővásárhelyről B. Jenőné, Cs. István, K. Csaba, K. Anita, F.M. Dóra, N. Gábor, T. Tamás és Z. András is nyerési eséllyel kérhet jogorvoslatot a nemzetközi igazságszolgáltatási fórumon.

Ugyanakkor a NAV-nak mindaddig publikálnia kell a „jelentősebb adósok” névsorát, amíg az erről szóló törvényt meg nem változtatják, ellenben az adóhatóság sértené meg a hazai törvényt. Ennek feloldására tehát jogszabályt kell módosítani, jó eséllyel egyébként más európai országokban is, nem csak nálunk.

A mostani magyar rendszert egyébként még 1996-ban vezették be, a későbbi kormányok pedig fenntartották ezt a helyzetet.

adósságEmberi Jogok Európai BíróságaHódmezővásárhelyNemzeti Adó- és VámhivatalStrasburg