Nyolc idős hunyt el, Csongrád megyében nagyot ugrott a fertőzöttek száma

2583 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 idős krónikus beteg. Ezzel 280 főre emelkedett az elhunytak száma.

498-an már gyógyultan távoztak a kórházból. 931 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen.

Csongrád megyében egy nap alatt jelentősen, közel 40 százalékkal megnőtt a regisztrált fertőzöttek száma, jelenleg 86 koronavírusos beteget tartanak nyilván.

Arról, hogy a megyében pontosan hol terjedt el ilyen mértékben a járvány, továbbra sincs hivatalos információ. A hétvége során egy ellenzéki országgyűlési képviselőnek adott kórházigazgatói válaszból derült ki, hogy Kásler Miklós megtiltotta a kórházigazgatóknak, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban adatokat szolgáltassanak.

A Magyar Orvosi Kamara éppen pénteken tette közzé legújabb, 11 pontos ajánlását, amelyben megfogalmazták a széleskörűbb tájékoztatás fontosságát. A MOK szerint fontos lenne, hogy az egészségügyben dolgozók együttműködjenek a járvány kezelésében. „Az ország orvosai nem katonák, nem parancsokat teljesítenek.” Tegyék közzé a fertőzöttek számát, lakhelyét, demográfiai és klinikai adatait, hogy az alkalmas legyen tudományos elemzésre. Az intézményeken belül osztályokra lebontva, legkevesebb egy óra pontossággal legyenek nyilvánosan (online) elérhetőek az ágykihasználtságra vonatkozó adatok. 

Kásler MiklósKoronavírus-világjárvány (COVID-19)