Nyitott kapuk, béke az ukrán és az orosz népre is – erről beszélt Ferenc pápa a Kossuth téren

Ma délelőtt a Kossuth téren celebrált szentmisét Ferenc pápa magyarországi, látogatása alkalmából. A szentatya beszédében békét kért nemcsak az ukrán, de az orosz népre is. Erdő Péter bíboros köszöntője kapcsán azt mondta, a határok Nem elválasztanak, hanem összekötnek bennünket.

A katolikus egyházfő a megjelent állami méltóságokon, valamint diplomatákon kívül külön köszöntötte azokat, akik messziről jöttek, és kiemelte a most megjelenni nem tudó időseket betegeket, akik egyedül érzik magukat, és akik elvesztették az Istenbe vetett hitüket és az életbe vetett reményüket, ahogy fogalmazott. „Közel vagyok hozzátok, imádkozom értetek és megáldalak benneteket”- mondta a római katolikus egyházfő.

Annak a véleményének is hangot adott, hogy az egyháznak és lényegileg mindenkinek nyitott kapuvá kell válniuk, bár jelenleg túl sokan inkább bezárkóznak. Nekik az önzésük, az individualizmusuk zárt kaput azok előtt, akikkel nap mint nap elmennek egymás mellett.

Ez azzal fenyeget, hogy elsorvasztja őket a magány; a szenvedők és a szegénységben élők és a menekültek iránti közönyünk zárt kapuit. Fontosnak tartja azt is a szentatya, hogy az egyházi közösség is nyitott legyen, és ne zárkózzon be azok előtt, akikkel valami nincsen rendben, esetleg Isten bocsánatára vágynak. Arra kért Ferenc pápa mindenkit, hogy nyissák ki kapuikat, szavakkal, gesztusokkal, hétköznapi tettekkel próbáljanak meg Jézussal hasonlatosak lenni.

Ferenc pápaKossuth térszentmise