Nyilvántartásba vették a vásárhelyiek biciklijeit

Már persze csak azokét, akik ma délután ellátogattak a vásárhelyi kapitányság Bikesafe programjára. A nyilvántartásba vett bicikliket ugyanúgy el lehet lopni. ahogy a többit, de ha ismét előkerülnek, akkor azonnal tudják a rendőrök, kinek adják azt vissza.

– Szerettem volna, ha biztonságban van, s ha ellopják talán könnyebben megtalálják – árulta el Baricsa Attila, miért érkezett a városi rendőrkapitányság parkolójába, ahol a Bikesafe program segítségével nyilvántartásba vették a kétkerekűt. – Ez a párom biciklije, az előzőt már ellopták a buszmegállóból, így ez egy másik. Azóta nagyon vigyáz rá, ezért is hoztam el. Az én kerékpáromat még szerencsére nem lopták el, igaz legutóbb azt regisztráltattam – tette hozzá.

Nem volt egymaga, aki úgy gondolta, hogy ha a rendőrök regisztrálják a kerékpárját, s az megkapta az azzal kapcsolatos matricát, talán kevésbé csábítja a tolvajokat. Persze a lopás ellen nem a regisztráció véd, hanem a zár, de aki nagyon akarja az kisebb nagyobb munkával elviheti a kiszemelt kétkerekűt. Igaz a tolvajok a kisebb erőfeszítést szeretik.

– Töretlen az érdeklődés a Bikesafe program iránt, most is arra számítunk, hogy negyvenen-ötvenen hozzák el a biciklijüket – mondta Mándoki Anna. A rendőr főhadnagy hozzátette, eddig már háromszáznál is több vásárhelyi kerékpárt vettek nyilvántartásba. – A kerékpárok így létrejött közhiteles nyilvántartása megkönnyíti a lefoglalt kerékpárok tulajdonosai megtalálását, hiszen előfordult már, hogy az ellopott bicikliket megtaláltuk ugyan, de azt nem tudtuk, hogy azok kié is voltak. A regisztrált bicikliknél pedig tudni fogjuk. A Bikesafe matrica pedig talán visszatartja majd a tolvajokat.

– Én is szeretném megvédeni a lopásoktól a biciklimet – mutatta a meglehetősen impozáns kinézetű és árú kerékpárját Kálmán Erik. – Nem is nagyon szoktam sehol sem kinn hagyni az utcán, de jobb, ha be vagyok biztosítva – tette hozzá. Azzal, hogy édesapja ismerősének már két kerékpárját is ellopták.

S bár pénteken kora délután azzal számoltunk, hogy viszonylag gyér lesz az érdeklődés, de a biciklitulajdonosok nem így gondolták, hosszú sorba álltak, hogy a rendőrök lefényképezzék, a gyári számukat rögzítsék, s a matricát is ráragasszák, hogy a tulajok által kitöltött adatlap tartalmával együtt majd feltegyék a rendőrség országos adatbázisába. Így ha valamelyik vásárhelyi biciklit más településen rejteget a tolvaj, az orgazda vagy az esetleges vevő, akkor a nyilvántartásból a tulajdonos személye pillanatok alatt kiderül.

Egyébként aki ma lemaradt, ne bánkódjon, ezen a nyáron többször is várják majd a vásárhelyi kapitányságon hasonló alkalmakra a biciklitulajdonosokat.

bicikliBikeSafenyilvántarttásrendőrségVásárhely