Nyílt nap a laktanyában – óriásgalériával

Páncélozott harci járművekbe ülhettek, mesterlövészpuskákat és gránátvetőket foghattak a kézükbe, de még lőhettek is a látogatók csütörtökön, az 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi nyílt napján. A laktanyába több ezren érkeztek, hiszen a pandémia miatt az elmúlt két évben elmaradt a honvédségi rendezvény, amivel a lakosság és a katonaság kapcsolatát szeretnék építeni a szervezők.

Kinyitotta kapuit a lakosság előtt csütörtökön a hódmezővásárhelyi laktanya. Az eseményre 1 óra alatt 2 ezren voltak kíváncsiak. Olyanok is, akik nosztalgiából tértek vissza a honvédséghez.

Nem sokáig voltam katona, 36 évig csak. Itt is voltam 20 évet és mondom megnézzük mi változott.

A legtöbben, azonban először foghattak a kezükbe gránátvetőt, vagy ülhettek be egy-egy páncélozott jármű vezetőülésébe. Voltak, akiknél személyes szál is felfedezhető volt, hiszen apja itt szolgált és ő is ezt a hivatást választaná.

A katonák mellett a rendőrség is bemutatkozott, terrorelhárítási gyakorlatukra is kíváncsiak voltak a klátogatók. Kiképzett kutyákkal támogatva mutatták be a fegyveres szervezetek, hogyan tudják a támadókat semlegesíteni.

Itt nézhetik meg a Vásárhelyi Televízió tudósítását, a cikk végén pedig az óriás képgalériát találják.

Az éles lőszer helyett most festékgolyókkal lőttek a laktanyában. A helyőrség lőterén profi kiképzők is segítették a látogatókat, hogy első lövéseik pontosak legyenek.

Az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnok-helyettese, Tóth István ezredes a Vásárhelyi Televíziónak elmondta, hogy a rendezvénnyel a lakosság felé szeretnének nyitni és a toborzás is kiemelt céljuk.

A világban zajló események megmutatták, hogy a honvédelem fontos. Ez nem csak a katonák, hanem az ország ügye. Ezért fontos a kapcsolat a lakossággal és olyan programok szervezése, ami azt vonzóvá teszik.

Egy ügyességi pályán, fegyverrel a kézben is kipróbálhatták magukat a látogatók, de megnézhették a rendőrség bombakereső kutya bemutatóját és a katonák alaki bemutatóját is.

HódmezővásárhelykatonaságlaktanyaMH 5. Bocskai István Lövészdandárnyílt nap