Nyílt lapokkal

Az átláthatóságot is zászlajára tűzte a vásárhelyi önkormányzat 2018 óta, és az októberi választások után felállt új közgyűlés tett is lépéseket a közügyek könnyebb áttekinthetőségének és megismerésének érdekében, de azért maradt még tartalék e területen, amivel élni lehetne. Sőt, talán kellene.


Üdvözlendő például, hogy az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatai elérhetőek a város honlapján. Ez bátor lépés, a települések általában nem is követik ezt a gyakorlatot, holott a választópolgár kíváncsi természetű, pláne, ha a vezetők pénztárcájáról van szó. Az sem mindennapos Magyarországon, hogy a városházi közbeszerzések és beszerzések bárki számára elérhetőek az önkormányzat internetes oldalán, de Vásárhelyen ez is működik. 

Azonban van egy – szerintem idejét múlt – megszokás, amivel nem hagyott fel a városvezetés, hiába cserélődött ki a képviselő-testület ősszel. A közgyűlési javaslatok nyilvánosságra hozataláról van szó, amit a hatályos szervezeti és működési szabályzat szerint az ülést követő napon lehet csak közzé tenni. Ez több okból sem helyes megoldás.

Egyrészt a közügyek után érdeklődő honpolgár – nem csak a vásárhelyi – nem kap lehetőséget arra, hogy a döntéshozatal előtt tájékozódjon az éppen aktuális helyi ügyekről, témákról és kérdésekről. Másrészt ebből adódóan esély sincs rá, hogy megalapozott és körültekintő véleményt formáljon, hiszen a leghitelesebb aktuális információkkal nem rendelkezik. Harmadrészt előfordulhat, hogy az érintett közösség, vagy városrész, vagy utca lakói olyan ismeretekkel bírnak, amik érdemben módosíthatják a városházán kimunkált javaslatot.

Természetesen megfogalmazódhatnak éles, olykor bántó kritikák, de építő jellegűek is, s ezekről kár lenne lemondania a mindenkori városvezetésnek. 

Mindenek tükrében a nyílt ülésen tárgyalt közgyűlési anyagokat érdemes lenne napokkal a tanácskozás előtt publikussá tenni. És hogy hab is legyen a tortán, megtárgyalásuk után a zárt ülésen elfogadott határozatokat ugyancsak, hiszen – ha a vita maga nem is – azok nyilvánosak. Persze tudom, nem könnyű nyílt lapokkal játszani, de a közérdek ezt kívánja.