Nyilatkozott az újságíróknak Kötcsén a miniszterelnök, akit játékpénzzel is megdobtak a demonstrálók

Orbán Viktor nyilatkozott az ellenzéki sajtónak a kötcsi pikniken, válaszaiból mégsem lehet kiolvasni – a kényes témák elkenésén túl – sok újdonságot. Az ellenzéki tiltakozók pedig ezúttal is adtak némi színes aspektust a miniszterelnök érkezésének.

A kormányfő ezúttal újságírói kérdésekre is válaszolt, erről a Telex és az Index is beszámolt a helyszínről. Az egészségüggyel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, megemelték a béreket. „A klimatizált helyiségeknek a száma minden évben nő. Tehát minden évben megyünk előre az egészségügyben is. Természetesen nem értünk a munka végére” – nyilatkozta. A gazdaságról szólva elmondta, a magyar gazdaság tényleges növekedése az első három hely egyikén van Európában, de ő akkor lenne elégedett, ha az első helyen lenne Magyarország. „3-5 százalék körüli növekedést szeretnénk kipréselni vagy kiszuszakolni valahogy a magyar gazdaságból. Ez nem lehetetlen a következő évben” – mondta a miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból, nem szabad blokkosodni, a világgazdaság szereplőivel pedig jó kapcsolatokat kell ápolni, ennek a stratégiának sikerét mutatná a Magyarországon működő német, amerikai és kínai tőke volumene is.

Nyilatkozatában kitért arra is, hogy meggyőződése szerint a gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hozhatja el.

A gazdasági vitáknak sosincs vége, mindig lesznek viták, valaki egyfajta, más másfajta módon képzeli el a jó gazdaságot. Hogy a jegybank és a kormány között vége lesz-e a vitának, arra az a válaszom, az a legjobb, ha el sem kezdődik. A jegybank és a kormány között ne legyen vita

– emelte ki a kormányfő, abban bízva, hogy a mandátumok lejárta után ez a kérdés megoldódik.

Magyar Péter és a Tisza Párt választási eredményéről is kérdezték Orbán Viktort Kötcsén.„Volt egy választás, kaptak egy elég jelentős bizalmat. Sok sikert kívánok!” – jegyezte meg. Felmerült az is, hogy a miniszterelnök fog-e szeptember 18-án fog-e vitázni a Tisza Párt elnökével az EP-ben, amire ő azt felelte, áll az Európai Parlament minden képviselőjének a rendelkezésére.

Szóba került a pénteken felfüggesztett NER-kegyenc pap, Bese Gergő ügye is, akit azzal hoztak hírbe, hogy melegpartikba járt, illetve tartós intim kapcsolatot ápolt más férfiakkal. Bese Gergő Orbán Viktor számára sem ismeretlen, hiszen a munkahelyéül szolgáló Karmelita kolostort is ő szentelte fel, bár az ezzel kapcsolatos képek azóta eltűntek a kormányfő Facebook-oldaláról. A miniszterelnök az esetre úgy reagált, hogy „az egyházi személyek ügyei az egyházakhoz tartoznak”. „Én is bízok a saját egyházi közösségem vezetőjében. Bár én kálvinista vagyok, de én bízok a katolikus egyházi vezetőben is, hogy az ilyen helyzeteket meg tudják oldani” – jegyezte meg.

A MÁV állapotáról és Lázár Jánosról azt mondta, hogy„A leghatékonyabb miniszterünk felelős a közlekedésért, az elmúlt évtized legnagyobb szenzációját ő érte el”. Orbán Viktor itt az országbérletre utalt, majd kifejtette: „Ha összeveti, hogy mennyi ember használta a vasutat Lázár János előtt és után, akkor megkapja a munkájának a bizonyítványát”.

Az aktivista úgy véli, a miniszterelnököt a pénzen kívül semmi más nem érdekli (Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook oldala)

A kötcsei piknik rendszeres elemei közé tartoznak a bejáratnál tiltakozó-demonstráló közszereplők is, például Gyekiczki Márton, a DK ifjúsági szervezetének, a Demokratikus Lendületnek fiatal politikusa, aki azért ment el Kötcsére, a kormánypárti holdudvar éves rendezvényére, hogy szembesítse a miniszterelnököt azzal, hogy a kormány kiárusítja az országot „kínai gigahitellel”, ezért az aktivista demonstratív jelleggel játékpénzt szórt Orbán Viktorra, „mert az az egy legalább érdekli – számolt be az esetről közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc szombaton délután.

Bese GergőDemokratikus LendületdemonstrációgazdaságGyekiczki MártonjátékpénzLázár JánosOrbán Viktorpiknik