Nyáry Krisztián szerint egyre több ellenőr figyeli a könyvesboltokban a fóliázást

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója azt nyilatkozta, hogy a Kormányhivatalok kifejezetten célzottan állították rá az alájuk tartozó fogyasztóvédelmet, legalábbis a piacon ez a hír járja.

Nyáry szerint a vevőként belépő ellenőrök eddig már mintegy 15 Líra üzletben járhattak, és a fóliázást ellenőrizték. Hozzátette, hogy míg nyár végéig alig voltak ellenőrzések a boltjaikban, azóta ezek az ellenőrzések gyakoribbá váltak.

A HVG úgy tudja, nem csak náluk, hanem más könyvesboltokban, például a Librinél is egyre nagyobb intenzitásokkal végez ellenőrzéseket. Szintén a portál információja, hogy a gyermekvédelminek nevezett szabályok betartására a kormányhivatalok célzottan állították rá az alájuk tartozó fogyasztóvédelmet. Ezzel kapcsolatos kérdéseikre a Miniszterelnökség még nem válaszolt.

Bár a jogszabály homályosan fogalmaz, de tilos közszemlére tenni és kirakatba helyezni, magyarán fóliázni kell, amely a „születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan” ábrázolja, valamint a homoszexualitást megjeleníti, illetve népszerűsíti.

A Lírát egy ilyen eset miatt nyáron 12 millió forintra büntették, mert nem fóliázta be, és az ifjúsági könyvek között árulta a homoszexualitást is megjelenítő Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című kiadványt.

A Líra a döntés ellen jogorvoslattal fordult a bírósághoz, mert szerintük a hivatkozott jogszabályból kimaradt egy vessző, így álláspontjuk szerint a jogszabály szövege jelenleg nem azt írja elő, hogy a homoszexualitást megjelenítő könyveket minden esetben elkülönítve és zárt csomagolásban kell árulni, hanem csak azt, hogy amennyiben elkülönítve árulják ezeket, akkor kell rájuk zárt csomagolás.

A bíróság ebben az ügyben nem döntött, első fokon elutasította a cégnek a büntetés végrehajtásának felfüggesztése iránti kérelmét, de az a kérdés jelenleg másodfokon van.

A borítókép illusztráció

fóliázásLíra Könyv ZrtNyáry Krisztián