Nyáron jönnek a vietnámiak a Villeroyhoz, ahol a munkatársaknak már közel 7 százaléka külföldi

Eredetileg májusra várták a vietnámi vendégmunkások első csoportját a Villeroy & Boch vásárhelyi gyárába, de a nyáron érkezhetnek – tudta meg lapunk. Az országos átlagtól elmarad a munkavállalók átoltottsága.

Még nem érkezett meg ez első vietnámi csoport – korábban arról számoltunk be, hogy május és augusztus között 40 fő új munkatárs jön Vietnámból a Villeroy & Boch vásárhelyi üzemébe. Fehér Erzsébet érdeklődésünkre elmondta, jelenleg történik a beutazásuk részleteinek a véglegesítése, így több csoportban várhatón a nyár folyamán érkeznek meg a vállalatunkhoz. A beutazásuk csakis negatív koronavírus teszttel történhet, és a jelenlegi szabályozások alapján a letöltött karantén időszak után kezdhetik meg nálunk a munkát, ugyanakkor a cég továbbra is vizsgálja az oltásban való részvételük lehetőségét is.

Kíváncsiak voltunk: milyen nemzetiségű külföldi munkavállalói vannak még a Villeroy vásárhelyi üzemének, illetve a foglalkoztatotti kör hány százalékáról van szó összességében? A társaság kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, az elmúlt években a gyártókapacitás stabilizálása érdekében Szerbia magyar lakta részéből és Ukrajnából érkeztek munkavállalók a gyárba, akik, hasonlóan az újonnan érkezőkhöz, valamennyien a szaniter termelésben dolgoznak. Számuk nem éri el a vállalat teljes foglalkoztatotti létszámának 7%-át. Ez azt jelenti, hogy mivel április elején a céginformáció.hu adatai szerint 787 foglalkoztatottja volt a társaságnak, mintegy 50 határon túlról érkező dolgozó segíti a napi termelést.

Korábban szó volt róla, a gyárnál vizsgálták annak a lehetőségét, hogy az adatvédelmi szabályokkal összhangban hogyan rendelkezhetnének információkkal a munkatársaik oltásáról. Mint megtudtuk, egy előzetes felmérés készült a dolgozók oltottságáról, illetve az oltási regisztrációjukról. – Sajnos ezek a számok valamelyest elmaradnak az országos átlagtól, de a vállalat vezetése mindent elkövet annak érdekében, hogy ösztönözzük a munkavállalóink oltásban való részvételét – tette hozzá Fehér Erzsébet.

oltásSzerbiaUkrajnavendégmunkásVietnámVilleroy & Boch